Η 9η θερμότερη χρόνια από το 1880, δηλαδή, τα τελευταία 132 χρόνια, ήταν το 2012, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που παρουσίασε η NASA, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία οι εννέα θερμότερες χρονιές καταγράφονται από το 2000 και μετά, ενώ το 2005 εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα του θερμότερου έτους όλων των εποχών

Η έκθεση βασίστηκε στις μετρησεις1000 μετεωρολογικών σταθμών ανά τον κόσμο, σε δορυφορικές εικόνες, σε μετρήσεις θερμοκρασίας που έγιναν στην επιφάνεια των ωκεανών και στις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού της Αρκτικής και καταλήγει στο γενικό συμπέρασμα οτι η γη συνεχίζει σταθερά να υπερθερμαίνεται χρόνο με το χρόνο.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία της γης το 2012 ήταν 14,6 βαθμοί Κελσίου, ενώ αυξήθηκε κατά 1,4 βαθμούς σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του 1990

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η υπερθέρμανση αλλάζει τα μοντέλα του καιρού από έτος σε έτος και ενδεχομένως κάποιες χρονιές να είναι πιο κρύες από τις προηγούμενες.

Ωστόσο μεσοπρόθεσμα, η τάση ανόδου θα σταθεροποιηθεί και η κάθε δεκαετία θα εμφανίζεται θερμότερη από την προηγούμενη.

Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται ευθέως με τη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καύσιμων, καθώς τα αέρια αυτά παγιδεύουν τη θερμότητα μέσα στην ατμόσφαιρα της γης.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συγκεντρώσεις θερμοκηπιακών αερίθων το 1880 ήταν μόλις 285ppm, το 1960 οι συγκεντρώσεις μετρήθηκαν στα 315 ppm και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 390 ppm, όριο που θεωρείται κρίσιμο για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής

Αν για το σύνολο του πλανήτη το 2012 ήταν μια σχετικά θερμή χρόνια, για τις ΗΠΑ ήταν η θερμότερη όλων των εποχών. Τους θερινούς μήνες \”έσπασαν\” όλα τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που στο παρελθόν είχαν καταγράφει ενώ η ξηρασία έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook