Μπλε Δευτέρα ονομάζει τη σημερινή ο Βρετανός ψυχολόγος Κλιφ Αρνάλ, και εξηγεί ότι είναι η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του έτους!

Σύμφωνα με τη θεωρία του Αρνάλ, βρισκόμαστε στην κορύφωση της περιόδου που πρέπει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς των Χριστουγέννων, κορυφώνεται η μεθεόρτια κατάθλιψη και αρχίζουμε να νιώθουμε πως δύσκολα θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις (resolutions) που πήραμε για το νέο έτος. Ταυτόχρονα, ο κακός καιρός κάνει τη διάθεση μας ακόμη χειρότερη.

\"\"

Μάλιστα ο Αρνάλ ανέπτυξε ακόμη και εξίσωση (πάνω) για να αποδείξει πως μπορούμε να υπολογίζουμε με ακρίβεια την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Το γράμμα W αντιστοιχεί στον καιρό, το D στα χρέη, το T στο χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα, το Q στο χρονικό διάστημα από τη μη υλοποίηση των αποφάσεων για το νέο έτος, το Μ στο επίπεδο λειτουργίας των κινήτρων, το Na στην ανάγκη για δράση και και το d στις μέρες που μένουν μέχρι την πληρωμή του επόμενου μισθού.

Βεβαίως η εξίσωση αυτή και γενικότερα η θεωρία του Αρνάλ έχουν αμφισβητηθεί εντόνως. Αποτελεί μια ακόμη μορφή ψευδοεπιστήμης, που εφευρέθηκε για χάρη μιας διαφημιστικη εκστρατείας του ταξιδιωτικού πρακτορείου Sky Travel. Πρώτη «Βlue Monday», από τη στιγμή που διατυπώθηκε αυτή η θεωρία, ήταν η 24 Ιανουαρίου 2005.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook