Αυξημένα κρατικά έσοδα, αλλά κατακόρυφη πτώση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης για το πρώτο 20ημέρο του Ιανουαρίου διαπιστώνει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη, με βάση τα στοιχεία για τις 20 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 2013 υπάρχει αύξηση των εσόδων κατά 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης, σε σχέση με τις 30 ημέρες του Ιανουαρίου του 2012.

Την ίδια ώρα ωστόσο κατακόρυφη είναι η μείωση της κατανάλωσης, η οποία αγγίζει ακόμα και το 70% και συγκεκριμένα: Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2012 η ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που αγόρασαν οι καταναλωτές ήταν μειωμένη κατά 70% σε σχέση με το 2011, όμως για το ίδιο ακριβώς διάστημα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 65% ως αποτέλεσμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Εκεί που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, παρατηρήθηκε μείωση τόσο της κατανάλωσης, όσο και των εσόδων είναι στο πετρέλαιο κίνησης.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το έλλειμμα στους στόχους κατά 1 δισ. ευρώ αφορά στους στόχους εσόδων από τα καύσιμα για την πενταετία 2011-2015. «Φέτος με αυτό το μέτρο φτάσαμε πολύ κοντά στους στόχους που είχαμε θέσει, με μία απόκλιση 70 εκατ. ευρώ», εκτίμησε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Αν δεν είχαμε προχωρήσει σε εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Από την πλευρά του ο κ. Ψυχάρης άφησε αιχμές εναντίον του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι «δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τους προκατόχους του», ενώ τόνισε ότι «πέρα από τους αριθμούς η πραγματικότητα είναι διαφορετική γιατί ο κόσμος μπορεί να ζήσει χωρίς αυτοκίνητο, όχι όμως χωρίς πετράλαιο θέρμανσης».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook