Φως στα αίτια της τραγωδίας με το θάνατο των δύο στελεχών του ΕΚΑΒ ρίχνουν τα δύο πορίσματα των πέντε εμπειρογνωμόνων που σήμερα δημοσιεύονται στην εφημερίδα Νέα Κρήτη.

Βασικό συμπέρασμα όλων των εμπειρογνωμόνων είναι ότι από τη σύγκρουση θα μπορούσε να έχουν γλιτώσει οι δύο «άγγελοι-διασώστες», όχι όμως με ένα τέτοιο ασθενοφόρο και με τις προϋποθέσεις που για χρόνια αυτό λειτουργούσε.

Το μικρό επιβατηγό, όπως συγκλίνουν μέχρι στιγμής οι πραγματογνώμονες, για άγνωστο λόγο για την ώρα και παρότι επίσης δεν είχε μεγάλη ταχύτητα (μάξιμουμ τα 80 χλμ.), ενώ κινούνταν προς το Ηράκλειο, διά της πλαγιολισθήσεως, σχεδόν συρόμενο, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Διαπιστώνουν ότι το αριστερό ψαλίδι του ασθενοφόρου έσπασε σε δύο σημεία, καταρρέοντας έτσι η εμπρόσθια γέφυρα και ότι συγκρατούσε μαζί με το σύστημα εξάτμισης-καταλύτη.

Ότι το ρεζερβουάρ είχε ανοίξει σε τρία σημεία και μάλιστα ότι ο λαιμός του, που είναι η είσοδος του καυσίμου που βρίσκεται μπρος και πάνω από το αριστερό φτερό, είχε στην κυριολεξία κοπεί!

Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι και στα δύο οχήματα διαπιστώθηκε παλαιότητα ελαστικών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το Ρενό έφερε λάστιχα του 2004 και το ασθενοφόρο του 2006, οκτώ και έξι χρόνων αντίστοιχα.

Οι εμπειρογνώμονες, με βάση τις ταχύτητες, το είδος της πρόσκρουσης και την κατάληξή τους, είναι πεισμένοι ότι αυτά από μόνα τους ήταν αιτία για ένα σοβαρό συμβάν αλλά όχι για θανατηφόρο τροχαίο. Το κλειδί ήταν το είδος του καυσίμου, το είδος και η θέση του ρεζερβουάρ, το σπασμένο αριστερό ψαλίδι και η θέση που κατέληξε το ασθενοφόρο.

Τρισάγιο στη μνήμη των συναδέλφων τους

Τρισάγιο σήμερα στις 10.00 το πρωί, στη μνήμη των Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελαράκη στο σημείο όπου χάθηκαν και στο οποίο οι συνάδελφοί τους τοποθέτησαν μία εκκλησία.

Εντωμεταξύ σε 15 ημέρες επίσης ως ελάχιστο φόρο τιμής η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ θα δώσει το όνομά του διευθυντή του ΕΚΑΒ στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

Πηγή: εφημερίδα Νεα Κρήτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook