Τη διαβεβαίωση πως ασκείται αυστηρή εποπτεία στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους παρέσχε ο επικεφαλής του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας.

Σημειώνεται πως στελέχη του ESM βρέθηκαν στις 10 και 11 Ιανουαρίου στην Αθήνα όπου είχαν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ειδικότερα, ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως ο ESM παρακολουθεί τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό στον οποίο κατατίθενται τα κονδύλια για την Ελλάδα και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη κοινοποιήσει τα στοιχεία για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο Γερμανός επικεφαλής του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης τόνισε εμφατικά ότι ο ESM παρακολουθεί στενά τις πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω του λογαριασμού.

Η τρόικα έχει διασφαλίσει ότι τα στοιχεία των πληρωμών που είναι υποχρεωμένη να στέλνει η Ελλάδα στον ESM είναι απολύτως αξιόπιστα και θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους (ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται τμηματικά από τον ESM πριν ακριβώς από τη ωρίμανση κάθε υποχρέωσης της Ελλάδας).

Έτσι, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενημερώνει το ESM για κάθε πληρωμή ένα μήνα από τον προγραμματισμό εκταμίευσή της, ενώ κάθε τρίμηνο το υπουργείο Οικονομικών τροφοδοτεί με στοιχεία τις γενικότερες κινήσεις του λογαριασμού.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook