Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου στις τράπεζες αναμένεται να εξετασθεί εντός της εβδομάδας σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Η Κυβέρνηση βρίσκεται από τα τέλη Δεκεμβρίου σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τον αναβαλλόμενο φόρο προκειμένου να μην θεωρηθεί ως μεταβίβαση κεφαλαίων από το δημόσιο στις τράπεζες, κάτι που θα θεωρούνταν παράνομη κρατική ενίσχυση που θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Eurostat έχουν ήδη έλθει σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές και έχουν περιγράψει μια λύση με την οποία -υπό προϋποθέσεις – ο αναβαλλόμενος φόρος θα ελαφρύνει τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών χωρίς να αποτελέσει μεταβίβαση κεφαλαίων.

Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, από τον οποίο οι τράπεζες ανέμεναν κεφαλαιακή ελάφρυνση 4,9 δισ. ευρώ, έχει ζωτική σημασία για τα πιστωτικά ιδρύματα και επηρεάζει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό πως τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν πρόσφατα οι τράπεζες για την περίοδο 9μήνου 2012 είχαν λάβει υπόψη τον αναβαλλόμενο φόρο.

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Ιανουαρίου η Κυβέρνηση απέσυρε το άρθρο 11 του φορολογικού νόμου που αφορούσε στον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες και το οποίο συμψήφιζε τις ζημίες από την συμμετοχή των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 30 ετών.

Πλέον θα επανέλθει με νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αναγνωρίζει μερικώς τον φόρο, αλλά θα ελαφρύνει κατά 3 δισ. ευρώ περίπου τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook