Ιστορία έγραψε την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των ομοφυλοφίλων κατά την ομιλία της έναρξης της θητείας του.

Μιλώντας από το βήμα μπροστά από το Καπιτώλιο ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απηύθυνε έκκληση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ξεκινώντας έτσι την δεύτερη θητεία του. Μάλιστα είχε δίπλα του δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου στους κόλπους του οποίου θα ανοίξει σε δύο μήνες η ιστορικής σημασίας συζήτηση για το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων.

«Το ταξίδι μας δεν θα έχει τελειώσει όσο οι αδελφοί και οι αδελφές μας ομοφυλόφιλοι δεν θα είναι αντικείμενα ίσης μεταχείρισης από τον νόμο», δήλωσε ο Ομπάμα.

Καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να αποφασίσει επί του ευαίσθητου θέματος του γάμου των ομοφυλοφίλων, οι Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς να θυμηθούν τους μεγάλους ιστορικούς σταθμούς των αγώνων για τα ατομικά δικαιώματα και αναφέρθηκε στο Stonewall, το μπαρ της Νέας Υόρκης από όπου ξεκίνησαν το 1969 οι ταραχές κατά την καταστολή των κινητοποιήσεων των ομοφυλόφιλων ακτιβιστών.

Η υπόθεση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων απουσίαζε πριν από τέσσερα χρόνια από την ομιλία της ανάληψης των καθηκόντων του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ, όπως απουσίαζε και από κάθε ομιλία ανάληψης καθηκόντων κάθε προηγούμενου αμερικανού προέδρου. Μόνον ο Μπιλ Κλίντον είχε αναφερθεί, μετά την πρώτη του ορκωμοσία το 1993, στον «αγώνα κατά της παγκόσμιας κρίσης του AIDS», σε μία κίνηση που είχε συγκινήσει το κίνημα των ομοφυλοφίλων.

«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγραψε σήμερα ιστορία», δήλωσε ο Τσαντ Γκρίφιν, πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, της Human Rights Campaign.

«Κάνοντας αναφορά για πρώτη σε μία ομιλία ορκωμοσίας στις ζωές των ομοφυλοφίλων, ο πρόεδρος Ομπάμα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους νέους ομοφυλόφιλους από τον Κόλπο του Μεξικού μέχρι τα Βραχώδη Ορη, ότι οι ηγέτες της χώρας αυτής θα αγνωνισθούν μέχρι η ισότητα να γίνει νόμος στη χώρα», σημείωσε.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook