Σε καλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι τιμές για τα κηπευτικά θερμοκηπίου της Κρήτης.

Σε γενικές γραμμές οι τιμές τους κινούνται γύρω από το ευρώ, με τις μελιτζάνες να φθάνουν μέχρι και το 1,35 ευρώ/κιλό. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την Κρήτη, το τελευταίο διάστημα έντονο είναι και το εξαγωγικό ενδιαφέρον από χώρες όπως η Κύπρος, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η Κρήτη είναι η κύρια παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου, αφού σε άλλες περιοχές, όπως την Πελοπόννησο και την Πρέβεζα, οι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει την συγκομιδή των προϊόντων τους και ετοιμάζουν τις καλλιέργειες τους που θα ξεκινήσουν να συγκομίζουν την άνοιξη.

Για την κίνηση στην αγορά κηπευτικών θερμοκηπίου στο νησί της Κρήτης ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Αντώνη Μαρακάκη, Πρόεδρο του ΑΣΟΠ Ελαφονησίου Κρήτης, ο οποίος μας ανέφερε: «για τον παραγωγό τομάτας η τιμή την περίοδο που διανύουμε είναι καλή και φθάνει το 1,10 ευρώ/κιλό. Αυτό κατά την γνώμη μου οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή. Η τομάτα με εξαίρεση τον Νοέμβριο που οι τιμές δεν ξεπερνούσαν τα 20 λεπτά/κιλό έχει κινηθεί ικανοποιητικά».

Εξαγωγές
Σε ερώτησή μας για τις εξαγωγές ο κ. Μαρακάκης μας πληροφόρησε ότι ο ΑΣΟΠ εξάγει προϊόντα σε Κύπρο, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία, Ουκρανία κ.α.
Και καταλήγει: «Επίσης πιστεύω ότι έχουν προβλήματα με τον καιρό και άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, η Ισπανία με αποτέλεσμα η παραγωγή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να είναι μικρή. Αυτό είναι καλό από την μια αλλά θα πρέπει να έχουμε αυτές τις τιμές σε νορμάλ καταστάσεις».

Μικρή παραγωγή
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας, τονίζει: «Η τιμή στο αγγούρι και την τομάτα, είναι στα 70 λεπτά/κιλό, στις μελιτζάνες στο 1.35 ευρώ το κιλό και στις πιπεριές στο 1 ευρώ/κιλό. Οι τιμές αυτές θεωρούνται καλές. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Αν μου ζητούσατε να σας περιγράψω με μια λέξη στο σύνολό της την χρονιά θα έλεγα ότι εξελίσσεται μέτρια. Σχετικά με την ζήτηση θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από χώρες όπως η Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία κ.α».

Πελοπόννησος – Πρέβεζα
Επίσης μιλώντας και με παραγωγούς από την Πελοπόννησο, που την περίοδο αυτή ετοιμάζουν τις καλλιέργειες κηπευτικών θερμοκηπίου για την άνοιξη, μας επισήμαναν ότι «η χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν πολύ δύσκολη, ενώ και οι εκτιμήσεις για το 2013 δεν είναι ενθαρρυντικές». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις των παραγωγών από την Πρέβεζα οι οποίοι συμπληρώνουν επίσης ότι «οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές σε συνδυασμό με το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κέρδους».

agrotypos.gr/Χρήστος Διαμαντόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook