Εντολή επίσπευσης των αποφάσεων για την επιλογή αγοραστών για την κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου έχει δώσει ο Αντώνης Σαμαράς στο ΤΑΙΠΕΔ μετά την κατάθεση των υψηλότερων προκαταρκτικών προσφορών από δύο ρωσικές εταιρείες, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχους δηλώνει στην εφημερίδα ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε ανώτερους αξιωματούχους του Ταμείου τη Δευτέρα για να τους πιέσει να δράσουν, λόγω ανησυχιών ότι ο φετινός στόχος είσπραξης 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από αποκρατικοποιήσεις κινδυνεύει να μην επιτευχθεί.

Ο αξιωματούχος προσθέτει ότι δεν πρόκειται μόνο για το φυσικό αέριο, αλλά για όλη τη σειρά των συμφωνιών που έχουν δρομολογηθεί για φέτος. «Οι επενδυτές πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει πάρει στα σοβαρά τις πωλήσεις», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως η Αθήνα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει δύο σημαντικές πωλήσεις έως τα τέλη Μαρτίου, αυτές της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ, καθώς και του εισηγμένου στο Χ.Α. ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς πιστωτές ασκούν πιέσεις για γρήγορη πρόοδο στις πωλήσεις το 2013 μετά από τα φτωχά αποτελέσματα του περασμένου έτους. Το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε πέρυσι να συγκεντρώσει μόνο 200 εκατομμύρια ευρώ από δύο πωλήσεις σε σχέση με το στόχο των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αποτυχία αυτή αποδίδεται στις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες.

Αναφέρεται επίσης ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει απογοητευμένο με την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων και ότι έχει προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι αν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν τότε οι διευθυντές του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αντικατασταθούν από ξένους ειδικούς.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η πρόσφατη τροποποίηση στον νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει στο ΤΑΙΠΕΔ να λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις που κάνει η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, έχει ανανεώσει τους φόβους περί επηρεασμού των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης από ελληνικά συμφέροντα σε βάρος ξένων επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία στην επιχείρηση φυσικού αερίου, τονίζεται ότι έχει καθυστερήσει λόγω προειδοποιήσεων από την Κομισιόν και τις ΗΠΑ για υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας σε περίπτωση απόκτησής της από ρωσική εταιρεία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλούνται οι Financial Times.

Στις πιο συμφέρουσες προτάσεις, η Gazprom, που προμήθευσε περίπου το μισό από το εισηγμένο αέριο στην Ελλάδα πέρυσι έχει προσφέρει 900 εκατομμύρια ευρώ για τη ΔΕΠΑ, ενώ η ιδιωτική ρωσική Sintez προσφέρει 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ μαζί. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει από τις δύο εταιρείες, καθώς επίσης από δύο ελληνικές και την αζέρικη Socar, που συμμετείχαν στη διαδικασία να υποβάλλουν νέες προτάσεις, εγείροντας φόβους περαιτέρω καθυστέρησης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπέστη κι άλλο πλήγμα όταν η Qatari Diar, η επιχείρηση επενδύσεων σε ακίνητα της κυβέρνησης του Κατάρ, αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα από έργο αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση του Ελληνικού.

Η Qatari Diar θεωρούταν επικρατέστερη στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχοντας προεπιλεγεί από πέρσι μαζί με την ισραηλινή Elbit Cochin Island, τη London and Regional Properties από τη Βρετανία και την ελληνική Lamda Development. Οι πλειοδότες αναμένεται να καταθέσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια για την ανάπτυξη της τοποθεσίας, που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το Μονακό, εντός έξι μηνών, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook