Δεκάδες Ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν τη βία στη Συρία με αεροπλάνα που απογειώνονται από τη Βηρυτό. Ωστόσο, η Μόσχα επιμένει ότι δεν πρόκειται για την αρχή μιας μαζικής διαδικασίας εκκένωσης της Συρίας.

Περίπου 150 άτομα, εγκατέλειψαν τη Συρία για τον Λίβανο, όπου αναμένεται να επιβιβαστούν σε δύο πτήσεις στη Βηρυτό, οι οποίες θα τους μεταφέρουν στη Ρωσία.

Η Ρωσία, σύμμαχος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, είχε παραδεχθεί ότι ο Σύρος πρόεδρος μπορεί να μην νικήσει στις μάχες με τους αντάρτες.

Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν πρόκειται για εκκένωση. Δεν υπάρχει πίεση προς τους Ρώσους να εγκαταλείψουν τη Συρία, καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές στη Δαμασκό που είναι απόλυτα ασφαλής και απαλλαγμένοι από τη βία και τις συγκρούσεις».

«Το θέμα είναι ότι η ρωσική αεροπορική εταιρεία δεν πραγματοποιεί πτήσεις στη Δαμασκό, οπότε βοηθάμε περίπου 100-150 άτομα να φύγουν από τη Συρία μέσω τις Βηρυτού» είπε.

«Απλά βοηθάμε ανθρώπους που έχουν πάει στο ρωσικό προξενείο στη Δαμασκό, ζητώντας βοήθεια» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, πάνω από 12.000 Σύροι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατέφυγαν στην Ιορδανία τις τελευταίες έξι ημέρες για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στη χώρα τους, σύμφωνα με ιορδανική κυβερνητική πηγή.

«Πάνω από 12.000 Σύροι διέφυγαν στην Ιορδανία κατά την διάρκεια των έξι τελευταίων ημερών. Η πλειονότητα τους είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνμαρ αλ Χαμούντ, εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης αρμόδιος για τους Σύρους πρόσφυγες.

«Από την αρχή του έτους περίπου 25.000 Σύροι έχουν εισέλθει στη χώρα» πρόσθεσε.

Ενώ ο αριθμός των Σύρων προσφύγων οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε γειτονικές χώρες και στη Βόρεια Αφρική ξεπερνούν σήμερα τους 600.000, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκτιμά ότι ενδέχεται ο αριθμός αυτός να φθάσει το 1,1 εκατ. ως τον Ιούνιο, εάν ο εμφύλιος πόλεμος συνεχιστεί.

Την Τρίτη, ο συριακός στρατός σφυροκόπησε περιοχές στην περιφέρεια της Δαμασκού, στο έδαφος και από τον αέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά διεξήγαγαν επιδρομές στην Ντούμα, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, και πέταξαν πάνω από την ανατολική Γούτα, μια κατάφυτη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα όπου αντάρτες διατηρούν βάσεις, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη Συρία.

Ταυτόχρονα, το πυροβολικό βομβάρδισε τις συνοικίες Νταράγια και Μουανταμίγια αλ Σαμ, στα νοτιοδυτικά, και Μπέιτ Σάχεμ και Γάλντα, νότια της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Χαλέπι, την μητρόπολη του βορρά, όπως και στην επαρχία Χομς, στο κεντρικό τμήμα της Συρίας, και την Ντεράα στο νότο, όπου τουλάχιστον πέντε αντάρτες σκοτώθηκαν.

Τη Δευτέρα, συνολικά 178 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη Συρία, περιλαμβανομένων 55 πολιτών, σύμφωνα με έναν απολογισμό της ίδιας ΜΚΟ. Μεταξύ αυτών, 31 παραστρατιωτικοί που μάχονταν για το καθεστώς σκοτώθηκαν σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην επαρχία Χάμα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τον Μάρτιο του 2011 πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία.

in.gr