Προειδοποίηση ότι ενδεχόμενες απρόβλεπτες εξελίξεις στην Κύπρο θα υπονομεύσουν την πρόοδο και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, απηύθυνε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν.

«Άτακτες εξελίξεις στην Κύπρο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο που έγινε το 2012 για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να έχει συστημική σημασία για την υπόλοιπη Ευρωζώνη «παρά το μέγεθός της».

Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά και την Ελλάδα μέσω των τραπεζικών καναλιών.

Αναφερόμενος σε μία τελική συμφωνία ΕΕ – Κύπρου, ο κ. Άσμουσεν εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί τελική συμφωνία έως το τέλος Μαρτίου, ενώ πρόσθεσε, «το πρόγραμμα πρέπει να προβλέπει πλαίσια για μία στενή εποπτεία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και τη διαφάνεια της φορολογίας, καθώς και την εφαρμογή τους».

Απαντώντας, τέλος, σε εκτιμήσεις κρατών μελών της Ευρωζώνης ότι η Κύπρος ενδέχεται να μην πληροί τις προϋπόθεσης μίας διάσωσης, δεν είναι δηλαδή «συστημικά σημαντική» καθώς το ΑΕΠ της είναι μόλις το 0,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ απάντησε το εξής:

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα μπορούσε να αναμένει κανείς ότι η άμεση επίπτωση μίας χρεοκοπίας θα ήταν περιορισμένη και είναι προφανές ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει χωρίς βοήθεια. Ταυτόχρονα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική. Μετά την υπόσχεση για παρεμβάσεις από την ΕΚΤ και άλλες σημαντικές αποφάσεις οι αγορές έχουν ηρεμήσει, αλλά αυτή η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook