Εκπαιδευτικά σεμινάρια που συνδυάζουν όχι μόνο τη θεωρία, αλλά και την πράξη, γύρω από θέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια του αμπελιού, προγραμματίζει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, σε συνεργασία με το Κέντρο Αγροτικής Υποστήριξης του Δήμου. Τα σεμινάρια, διήμερης διάρκειας, πραγματοποιούνται στα πλαίσια του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και θα διοργανωθούν από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 και στις τρεις δημοτικές ενότητες (Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου, Θραψανού).

Πρόκειται για το δεύτερο κύκλο σεμιναρίων αγροτών που διοργανώνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, έπειτα από την επιτυχημένη περυσινή διοργάνωση σεμιναρίων για την ελιά. Στην κατεύθυνση αυτή η Δημοτική Αρχή, με γνώμονα το γεγονός ότι η συνεχής επιμόρφωση και η παροχή εφοδίων με σύγχρονες γνώσεις και τεχνικές αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης των αγροτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, διοργανώνει το νέο κύκλο σεμιναρίων με θέμα το αμπέλι, προκειμένου να ενισχύσει τους αγρότες στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, που θεωρείται κατεξοχήν αγροτικός, το αμπέλι αποτελεί το δεύτερο περισσότερο καλλιεργούμενο είδος στην περιοχή μετά την ελιά, κυρίως για την παραγωγή οινοποίησης.

Στα πλαίσια αυτά, στη διάρκεια και των φετινών σεμιναρίων οι συμμετέχοντες δε θα μείνουν μόνο στην θεωρία, αλλά θα περάσουν και στην πράξη, με επιτόπου επισκέψεις στο χωράφι για την επίδειξη κλαδέματος, εμβολιασμού, λίπανσης, εδαφοληψίας και άλλων καλλιεργητικών φροντίδων. Συγκεκριμένα, τα διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα περιλαμβάνουν μία ημέρα θεωρητικής εκπαίδευσης και μια ημέρα πρακτικής εξάσκησης στο χωράφι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν το χώρο όπου θα τα παρακολουθήσουν, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους, αφού τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν και στις τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου (Θραψανό, Καστέλλι, Αρκαλοχώρι) ως εξής: τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου θεωρία στο Θραψανό, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου θεωρία στο Καστέλλι, και την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου θεωρία στο Αρκαλοχώρι. Η εξάσκηση στο χωράφι θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στο Καστέλλι και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο Αρκαλοχώρι.

Στα σεμινάρια καλούνται να συμμετάσχουν τόσο οι νέοι αγρότες, όσο και οι παλαίμαχοι που θα μεταλαμπαδεύσουν την πολύτιμη εμπειρία τους και την αγάπη τους για το αμπέλι στις νεότερες γενιές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους από την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ως εξής:

• Καστέλλι: κ. Παπαδημητρίου Αφροδίτη τηλέφωνο: 28913-40115
• Θραψανό: κ. Βασιλάκη Μαρία τηλέφωνο: 28913-40400
• Αρκαλοχώρι: κ.Συντιχάκη Μαρία τηλέφωνο: 28913-40341
Επίσης συμμετοχές δηλώνονται και στους Προέδρους και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.


Το πρόγραμμα των σεμιναρίων περιλαμβάνει:

1Η ΗΜΕΡΑ-θεωρία (ώρα έναρξης 9:00π.μ.)
• ΘΡΑΨΑΝΟ Δευτέρα 4-2-2013 (αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Καταστήματος)
• ΚΑΣΤΕΛΛΙ Τρίτη 5-2-2013 (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου)
• ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ Τετάρτη 6-2-2013 (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2ου Δημοτικού Σχολείου)

1.Σχεδιασμός και εγκατάσταση Αμπελώνα
Εισηγητής: Ανταλουδάκη Ελευθερία Τ.Γεωπόνος
2.΄Αρδευση-Λίπανση του Αμπελιού
Εισηγητής Αποστολάκης Γιώργος Γεωπόνος
3. Εχθροί και ασθένειες του Αμπελιού
Εισηγητής: Κουταλάκη Ανδριανή Τ.Γεωπόνος
4. Συγκομιδή και Εμπορία των Αμπελοοϊνικών Προϊόντων
Εισηγητής: Ντελάκης Γιάννης Τ. Γεωπόνος
5. Βιολογικός Αμπελώνας
Εισηγητής: Συντιχάκη Μαρία Τ. Γεωπόνος
6. Τα μυστικά του ΚΡΑΣΙΟΥ- χωρική Οινοποίηση
Εισηγητής :Στυλιανού Γιάννης Οινοποιός

2Η ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ (ώρα έναρξης 9:00π.μ.)
• (ΚΑΣΤΕΛΛΙ) Πέμπτη 7-2-2013
• (ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ) Παρασκευή 8-2-2013

1.Προβλήματα κ΄ προοπτικές του Κρητικού Αμπελώνα
Εισηγητής: Δρ. Ιωάννης Φυσσαράκης
Καθηγητής Αμπελουργίας, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
2.Κλάδεμα διαμόρφωσης και Καρποφορίας του Αμπελιού
Εισηγητής: Κολιοραδάκης Γεώργιος, Καθηγητής Εφαρμογών
Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ