Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να ζητήσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ «προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης», όπως ειπώθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μαζί με τους τρεις βουλευτές του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρή Δρίτσα και Σταύρο Κοντονή, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Δηλώνουμε ότι πέραν της αταλάντευτης απόφασής μας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην αναζήτηση και αποκάλυψη της αλήθειας, δεσμευόμαστε όπως είπε και ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής μας ομάδας Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη Πέμπτη, δεσμευόμαστε για την κατάθεση πρότασης εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε όλες αυτές τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

»Προκειμένου να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον και προκειμένου ο ελληνικός λαός να έχει μια καθαρή εικόνα για το πώς έδρασαν και έπραξαν για το ποιες επιλογές έκαναν εκείνοι οι οποίοι τον κυβερνούν τα τελευταία χρόνια, εκείνοι οι οποίοι επέλεξαν να βάλουν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη των αδυνάτων και των αδυνάμων, την ίδια ώρα που σφύριζαν αδιάφορα για μεγαλοκαταθέτες που όπως είπαμε και την Πέμπτη δεν είναι άγνωστοι, είναι γνωστοί άγνωστοι συνδέονται πολλαπλώς με πρόσωπα, κόμματα, επιχειρηματικά, τραπεζικά και μιντιακά συμφέροντα» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκει στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ το ΔΝΤ, σύμφωνα με δηλώσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η οποία επικαλέστηκε κατάθεση που υπάρχει στην σχετική δικογραφία υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, αρμοδίου για τη φορολόγηση μεγάλου πλούτου.

«Ποια είναι ακριβώς η εμπλοκή ξένων αξιωματούχων και δεν μιλώ μόνο για την κ. Λαγκάρντ και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, μιλώ και για το ΔΝΤ το οποίο προκύπτει μέσα από τη δικογραφία από κατάθεση και καταγγελία υπαλλήλου του ΣΔΟΕ αρμόδιο για τον έλεγχο μεγάλου πλούτου ότι γνώριζε το ΔΝΤ περί της λίστας και ευσχήμως αποθάρρυνε τους αρμοδίους υπαλλήλους από το να την αναζητούν παραπέμποντας στην ελληνική κυβέρνηση και λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα που χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα μείζον ζήτημα όταν το ΔΝΤ και τα άλλα δυο μέλη της τρόικας πίεζαν υποτίθεται τη χώρα μας για την είσπραξη φόρων. Το να απενεργοποιείται ένα τέτοιο εργαλείο με τη συναίνεση και των αξιωματούχων του ΔΝΤ δημιουργεί μείζονα ζητήματα τα οποία ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Παράλληλα, η κυρία Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κατηγορώντας τον ότι διεκδίκησε την πολιτική κάλυψη για να μην ελεγχθεί η αξιόποινη συμπεριφορά του. Όπως δε ανέφερε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι από τους πρώτους μάρτυρες τους οποίους το κόμμα της θα ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή. «Δεν μπορεί ο κ. Βενιζέλος να μιλά για σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναμέναμε ο κ. Βενιζέλος να ζητήσει να ελεγχθεί από μόνος του, όταν είναι υπό έλεγχο και η δική του σιωπή και η συγκάλυψη της υπόθεσης», ανέφερε. Επανέλαβε δε και η ίδια την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

«Προσπάθειά μας είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να αποδοθούν ευθύνες και οι ποινικές και οι πολιτικές, όπου και αν υπάρχουν. Θα συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις. Εφόσον υπάρξουν, κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής νέα δεδομένα και νέα στοιχεία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποδοθούν» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης.

«Δεν παραγνωρίζουμε και τις πολιτικές ευθύνες. Πολύ σοβαρό θέμα είναι και η πολιτική πτυχή της λίστας Λαγκάρντ», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ επιτέθηκε σε όσους κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για σκευωρία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν αντιδικούμε με πρόσωπα. Δεν πάμε να ξεκαθαρίσουμε λογαριασμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο προοδευτικό δρόμο. Εμείς θα προσέλθουμε στην Προκαταρκτική Επιτροπή για να δουλέψουμε με τον πιο υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο ώστε να χυθεί άπλετο φως. Δεν πάμε για να την μετατρέψουμε σε αρένα, όπως κάποιοι θέλουν να μας κατηγορούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται θεσμικά σοβαρά και υπεύθυνα».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook