Την αισιοδοξία της πως , παρά την αυξητική τάση που καταγράφεται στην ανεργία, αυτή τελικά θα συγκρατηθεί μέσω της εφαρμογής των προγραμμάτων του υπουργείου, εξέφρασε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ηράκλειο.

Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας που υλοποιείται μέσα στο 2011 προβλέπει τη μεταφορά πόρων ύψους πάνω από €17 εκατ., με στόχο την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, στην Περιφέρεια της Κρήτης.

Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στην άμεση ένταξη 3.000 ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, ύψους 9,2 εκ. ευρώ για την Κρήτη, με επίδομα κοινωνικής εργασίας αντίστοιχου του βασικού μισθού έως 5 μήνες, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν έργα άμεσης απόδοσης, όπως αποκατάσταση και βελτίωση αστικού περιβάλλοντος, καθαρισμού ακτών, μικρά κατασκευαστικά έργα, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.

Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για την Κρήτη, ύψους 8 εκ. ευρώ, με 7.000 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν ουσιαστικά, μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων για την εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, βασισμένο στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της περιφέρειας. Η προκήρυξη του συνολικού προγράμματος αναμένεται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα το πρωί

Η υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη.ξεκίνησε στις 9 το πρωί την επίσκεψή της στο Ηράκλειο απο τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Στην συνέχεια μετέβη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου όπου θα ακολουθούσαν οι συναντήσεις με τους φορείς.

Ένταση επικράτησε έξω απο το Επιμελητήριο Ηρακλείου  όταν η ισχυρή αστυνομική δύναμη που ήταν στην είσοδο του Επιμελητηρίου δεν επέτρεψε την είσοδο σε μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Τελικά τα μέλη του ΕΚΗ συναντήθηκαν με την υπουργό, ενώ  άνεργοι μέλη της ομάδας "Δικαίωμα" συγκεντρώθηκαν έξω απο το Επιμελητήριο Ηρακλείου φωνάζοντας συνθήματα.

Οι συγκεντρωμένοι άνεργοι σε κείμενο που μοιράζουν στους διερχόμενους έξω από το Επιμελητήριο, κάνουν λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά του Υπουργείου, καθώς σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Υπουργού κ. Κατσέλη, 55.000 άνεργοι θα απασχοληθούν για περίπου 5 μήνες σε κοινωνικά προγράμματα για περίπου 5 μήνες. Οι θέσεις που προβλέπονται αφορούν σε εργασία σε κοινωνικά παντοπωλεία, σε δεντροφυτεύσεις και σε αποξίλωση παράνομων πινακίδων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα μέλη της ομάδας, «οι ίδιοι κυβερνητικοί λένε ότι τα προγράμματα αυτά είναι ασπιρίνη στην ανεργία. Εμείς λέμε ότι είναι απλή κοροϊδία.»

Η επίσκεψη της υπουργού που απο διήμερη έγινε μονοήμερη, λόγω των κινητοποίησεων έξω απο το υπουργείο, των εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι"
συνεχίστηκε με συναντήσεις για προγράμματα και δράσεις του Υπουργείου για την Περιφέρεια Κρήτης  με Βουλευτές, Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους, Προεδρία Εργατικών Κέντρων, εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων Κρήτης.

Επίσης υπεγράφει Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Περιφέρειας Κρήτης (αμφιθέατρο Επιμελητηρίου Ηρακλείου)

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής :

"Καταγγέλλουμε τη φιέστα που διοργάνωσε σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο παρουσία της υπουργού εργασίας για την εξαγγελία προγραμμάτων για την απασχόληση. Αλλά και τους θεατρινισμούς της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στην είσοδο του Επιμελητηρίου για το λόγο οτι δεν καλέστηκαν στη σημερινή φιέστα.

Τους αναγνωρίζουμε οτι είναι βασικοί συμπαραστάτες της κυβέρνησης και έχουν συμβάλει με όλες τους τις δυνάμεις στο να περάσει η κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι τυχαίο οτι καταψήφισαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για απεργία στις 14 του Απρίλη με την αιτιολογία οτι οι αποφάσεις στις 25 Μάρτη της Κομισιόν ήταν “θετικές” για τους εργαζόμενους.

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση χαρίζει στους εργοδότες ζεστό χρήμα των εργαζομένων, η κυβέρνηση, Ε.Ε. που όλο το προηγούμενο διάστημα όπλισαν την εργοδοσία και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο με ένα αντεργατικό οπλοστάσιο έρχονται τώρα με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ «ανάχωμα» στην ανεργία, όπως αρέσκεται να τα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, που είναι στην πραγματικότητα προγράμματα ανακύκλωσης και άγριας εκμετάλλευσης των ανέργων να ρίξουν ψίχουλα στους εργαζόμενους."