Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2010 υποχώρησε χθες η «ψαλίδα» απόδοσης μεταξύ των δεκαετών ελληνικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών (bunds), με το spread να καταπέφτει στις 878 μονάδες βάσης.

Η απόδοση των δεκαετών τίτλων του ελληνικού Δημοσίου που διατίθενται στη δευτερογενή αγορά βρίσκεται πλέον στο 10,35%, τη στιγμή που τα bunds φέρουν επιτόκιο της τάξης του 1,58%. Στις 8 Μαρτίου του 2012 η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είχε φθάσει στο 39,85%.

Η πτώση των επιτοκίων των ελληνικών τίτλων άρχισε μετά τις εκλογές του Ιουνίου, και έλαβε τη μορφή μικρού ράλι έπειτα από το επιτυχημένο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους του Δεκεμβρίου, καθώς, δεδομένης μάλιστα της συμφωνίας μεταξύ του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενισχύεται η πεποίθηση ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας μας.

Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων θεωρούνται ενδεικτικά του αξιόχρεου μίας χώρας, ενώ η διαφορά απόδοσης σε σχέση με τα γερμανικά bunds αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τη φερεγγυότητα των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως επιτόκια που προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν το 7% θεωρούνται απαγορευτικά για τη δυνατότητα ενός κράτους να αναχρηματοδοτεί το χρέος του μέσω νέου δανεισμού.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook