Μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Νταλάρα εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας μας. "Εάν συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων κανονικά πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2014, το αργότερο στις αρχές του 2015, η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του λόμπι των τραπεζών απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε.

"Αυτή η κυβέρνηση δείχνει να τα καταφέρνει και πιστεύω πως εάν ανεμπόδιστα προχωρήσει μπροστά τότε θα καταφέρει να επαναφάρει το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία", πρόσθεσε ο κ.Νταλάρα.

Το σχόλιο του έρχεται την ώρα που καταγράφεται σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και το χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει σημαντικό ράλι. Μάλιστα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα απ' τον Ιούλιο του 2010, στο 10,39%, συμπαρασύροντας και το spread στις 883,8 μονάδες!

Την ίδια ώρα ο κ.Νταλάρα προειδοποιεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραείναι "χαλαροί" στην αντιμετώπιση του κυπριακού ζητήματος. "Η ιστορία με την Ελλάδα έδειξε ότι μία μικρή οικονομία μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό ντόμινο και αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να το είχαν καταλάβει εως τώρα. Θεωρώ ότι πρέπει η Κύπρος να υποστηριχθεί άμεσα".

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Νταλάρα σημείωσε πως η Ρωσία, όπως και το ΔΝΤ, θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Αναφορικά με την Ισπανία και την Ιταλία και το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στις αγορές σημείωσε πως είναι μία καλή εξέλιξη. Ωστόσο, σημείωσε, πως οι οικονομίες - παρά το θετικό κλίμα στις αγορές - εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ιδίως την ύφεση.

"Το θέμα της ανάπτυξης είναι καίριο", υπογράμμισε ο κ. Νταλάρα. Γι αυτό και τονίζει πως το πρόγραμμα προσαρμογής των ευρωπαϊκών χωρών, και ιδίως αυτών που είναι υπό πίεση, θα πρέπει κάπως να χαλαρώσει.

"Μιλάμε για τεράστιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και ήδη αυτές οι χώρες μαστίζονται από μεγάλη ύφεση. Για να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές μακροπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρχει κοινωνική υποστήριξη. Και φυσικά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να χαλαρώσουν τα προγράμματα προσαρμογής", κατέληξε.

 

newmoney.gr