Τη μοίρα των χρεοκοπημένων συνεταιριστικών οργανώσεων κινδυνεύει να ακολουθήσει για μια ακόμη φορά η εγχώρια αγορά ελαιολάδου, την ώρα που τα μηνύματα από το εξωτερικό συνεχίζουν να είναι θετικά και να οδηγούν την τιμή του ποιοτικού προϊόντος (μέχρι τρεις γραμμές) στη ζώνη των 3 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το agronews.gr «πέτρα του σκανδάλου» δείχνει να είναι το Ηράκλειο, με τη «νεοφώτιστη» ηγεσία της Ένωσης, από άγνοια κυρίως, να κάνει ότι μπορεί για να βουλιάξει τις τιμές παραγωγού.

Έτσι, σε μια στιγμή που όλα έδειχναν να πηγαίνουν μια χαρά, η διοίκηση της ΕΑΣ βγήκε την περασμένη Παρασκευή και ανακοίνωσε δημόσια «παύση αγορών και πωλήσεων», επικαλούμενη κατά βάση το «περιορισμένο ενδιαφέρον των Ιταλών εμπόρων» αλλά και την βαθιά αδυναμία χρηματοδότησης του ελαιολάδου από την ίδια την Ένωση.

Είναι σαφές ότι το τελευταίο, σε συνδυασμό με κάποιο φόβο των ιθυνόντων για «στροφή» της αγοράς, τους υποχρέωσαν να διακόψουν πανικόβλητοι την συγκέντρωση του προϊόντος από τους παραγωγούς.

Τέτοιου είδους χειρισμοί βέβαια, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην αγορά, η οποία, ειδικά στην Κρήτη φέτος από την αρχή παρουσιάζει σημαντική υστέρηση από άλλες ελαιουργικές περιοχές της χώρας.

Έτσι, την ώρα που οι Μεσσήνιοι παραγωγοί εισπράττουν για το ελαιόλαδο τριών γραμμών ακόμα και πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό, στο Ηράκλειο μόλις και μετά βίας οι τιμές προσεγγίζουν τα 2,60 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, στις άλλες Ενώσεις και επιχειρήσεις της Κρήτης που ασχολούνται με την εμπορία ελαιολάδου, αυτή γίνεται κανονικά και χωρίς προβλήματα και μόνο η ΕΑΣ Ηρακλείου έβαλε \”φρένο\” στην αγορά, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την αδυναμία της Ένωσης να \”κόψει\” ελαιόλαδο απο τους παραγωγούς.

Όπως γράφει το agronews, eίναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα οι ίδιοι που «φρέναραν» αναίτια τις τιμές, τώρα καταβάλουν προσπάθεια για να «διορθώσουν» το κλίμα μιλώντας για «αισιοδοξία» ότι είναι δυνατόν οι τιμές παραγωγού να κρατηθούν στα 2,60 ευρώ και πιθανόν να αυξηθούν όταν ανοίξει ξανά η αγορά.

Προς το παρόν οι επιχειρήσεις αυτές, που με δική τους ευθύνη «κρέμονται» ως γνωστόν από τις διαθέσεις των ξένων εμπόρων, ούτε αγοράζουν αλλά ούτε και πουλούν χύμα ελαιόλαδο, προσδοκώντας ότι το ενδιαφέρον των Ιταλών θα επανέλθει.

Η αγορά «έκλεισε» προς το παρόν στις τιμές :

-Προϊόν παραδοτέο στην Ιταλία 2,85 ευρώ
-Τιμή ελαιουργείου 2,65 ευρώ
-Τιμή παραγωγού 2,60 ευρώ

Σημειωτέον ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν οξύτητες έως 0,3 και σ’ αυτές δεν περιλαμβάνονται οι δημοπρασίες καθώς οι ποσότητες ήταν πολύ μικρές. Ως γνωστόν, στην Κρήτη οι τιμές των δημοπρασιών έφθασαν τα 2,87 ευρώ για 100 τόνους στη Ζάκρο.

Σύμφωνα με συνεταιριστικούς παράγοντες οι Ιταλοί σταμάτησαν προς το παρόν να αγοράζουν ελαιόλαδο επειδή είχαν αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες.

Μόλις καλύψουν τους πελάτες τους σε τυποποιημένο προϊόν, αναμένεται να αναθερμανθεί ξανά το ενδιαφέρον τους για το ποιοτικό ελαιόλαδο. Στην ουσία, κάποιες από τις οργανώσεις του νησιού περιμένουν να εισπράξουν προκαταβολή από τους Ιταλούς εμπόρους για να παραλάβουν χωρίς ρίσκο και φυσικά χωρίς άλλη χρηματοδότηση το ελαιόλαδο από τους παραγωγούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook