Πρωτιά σε όλη την Ελλάδα κατέκτησαν τα δύο αεροδρόμια της Κρήτης στις αφίξεις αλλοδαπών κατα το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Μάλιστα οι αφίξεις στα αεροδρόμια "Ν.Καζατζάκης" και "Γ.Δασκαλογιάννης" - για πρώτη φορά - ξεπέρασαν και τις αφίξεις στο αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος" των Αθηνών, καθώς στα δύο Κρητικά αεροδρόμια το πρώτο εξάμηνο του 2012 αφίχθησαν συνολικά 2.459.398 επισκέπτες απο το εξωτερικό έναντι 2.147.756 αφίξεων στο αεροδρόμιο των Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυτό οφείλεται αφενός στην μεγάλη μείωση αφίξεων στον "Ελ.Βενιζέλο" (-14,9%) και στην σημαντική αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο των Χανίων (+3,9%), αφού στο αεροδρόμιο Ηρακλείου υπήρξε μικρή μείωση (-2,1%).

Να σημειωθεί πως στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011, στα αεροδρόμια της Κρήτης είχαν αφιχθεί 2.476.143 επιβάτες έναντι 2.522.891 επιβατών στο αεροδρόμιο Αθηνών.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων (αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό) που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (90%), παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2012 μείωση που κυμαίνεται  στο 5,2%, ενώ από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε μείωση 8,3%.

Σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Πολωνία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ σημαντική αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (13,1%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (12,6%) και η Γαλλία (6,6%). Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Αμερική, ενώ αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από χώρες της Ασίας.

Το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, είναι το Αεροδρόμιο Αθηνών (15,9%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (13,8%),της Ρόδου (10,7%).

Τα αεροδρόμια στα οποία υπήρξε αύξηση αφίξεων είναι : Κέρκυρας (8,0%), Θεσσαλονίκης (4,6%), Χανίων (3,9%), Σαντορίνης (0,1%), ενώ σε όλα τα άλλα υπήρξε μείωση αφίξεων.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ