Θεμελιώδεις και βαθιές αλλαγές στην σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ θα επιδιώξει το Λονδίνο και μετά θα θέσει στην κρίση των Βρετανών την όποια νέα συμφωνία, όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ευρώπη -προαναγγέλλοντας, εάν επανεκλεγεί, δημοψήφισμα «μέσα ή έξω από την ΕΕ» μεταξύ του 2015 και του 2017.

Τονίζοντας πως η Βρετανία δεν θέλει να απομονωθεί από την ΕΕ αλλά χρειάζεται μία νέα σχέση, ο Κάμερον υποστήριξε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το \”μία από τα ίδια\” στην εξέλιξή της». Επιμένοντας πως είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Κάμερον επιχειρηματολόγησε ότι, χωρίς αλλαγές, η «ανεπιθύμητη απομάκρυνση» της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι πιθανότερη.

«Το δημοψήφισμα τότε θα είναι \”μένουμε ή φεύγουμε\”» είπε, αλλά επανέλαβε πως στην παρούσα συγκυρία κάτι τέτοιο θα ήταν «κενό ερώτημα».

Η προσφορά του Κάμερον ίσως κατευνάσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά κινδυνεύει να βάλει το Λονδίνο σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού κινδυνεύει να ρίξει την σκιά της στην προσπάθεια της ΕΕ εν γένει, και όχι μόνο της Ευρωζώνης, να προχωρήσει σε στενότερη ενοποίηση ενώπιον της κρίσης.

Στη συζήτηση μάλιστα είχε μπει, κατ\’ εξαίρεση, μέχρι και η Ουάσινγκτον: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ «εκτιμούν τη παρουσία μίας ισχυρής Βρετανίας σε μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακόμη πιο άμεσα όμως, μπορεί να εντείνει τις τριβές στο εσωτερικό του βρετανικού κυβερνητικού συνασπισμού καθώς ο Νικ Κλεγκ έχει εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις του για την στάση του πρωθυπουργού στο ζήτημα.

«Δεν θέλω απομόνωση, αλλά καλύτερη συμφωνία»

Στην ομιλία του, ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε επανειλημμένα στην όλο και εντεινόμενη απομάκρυνση των πολιτών από την πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του αισθήματος ότι απουσίαζει η δημοκρατική νομιμοποίηση από τους κοινοτικούς θεσμούς και παραγνωρίζεται η σημασία της δράσης των εθνικών κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση ακόμη και των ίδιων των κοινοτικών προβλημάτων.

Παρουσιάζοντας τους πέντε άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ευελιξία ώστε να αναγνωρίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μέλους, διατήρηση των της κυριαρχίας των εθνικών κυβέρνησεων, δημοκρατική νομιμοποίηση που περνά μόνο από τα εθνικά κοινοβούλια («τη μόνη αληθινή πηγή δημοκρατικής νομιμοποίησης») και «δίκαιη εφαρμογή» όσων αποφασίζονται για την Ευρωζώνη τόσο για τους εντός όσο και τους εκτός.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση, είπε ο Ντ.Κάμερον, εκπλήρωσε τον σκοπό της εγκαθίδρυσης της ειρήνης στην ήπειρο, αλλά οι σημερινές προκλήσεις έχουν αλλάξει και «επιδίωξη είναι πια η ευημερία».

«Δεν είμαι Βρετανός απομονωτιστής, αλλά θέλω άλλη συμφωνία με την ΕΕ» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λέγοντας πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το \”μία από τα ίδια\” στην εξέλιξή της».

«Δεν θέλουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης τον ίδιο βαθμό ενοποίησης, και δεν ωφελεί να το αρνούμαστε αυτό» είπε ο Κάμερον, απορρίπτοντας παράλληλα τη συζήτηση για Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». «Ας πούμε καλύτερα ότι είμαστε οικογένεια δημοκρατικών εθνών, με πυρήνα την ενιαία αγορά κι όχι το ενιαίο νόμισμα» τόνισε, λέγοντας σε άλλο σημείο πως «οι χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να εναρμονίζουμε τα πάντα».

Ο Κάμερον ανέφερε ότι η προσέγγιση του Λονδίνου «είναι πιο πρακτική, και όχι συναισθηματική», λέγοντας πως για τη Βρετανία η «ΕΕ είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός, αλλά αυτό δεν μας κάνει λιγότερο Ευρωπαίους».

Παραδοσιακά, «ακόμη και λόγω γεωγραφίας» όπως είπε, οι Βρετανοί «έχουν το χαρακτήρα νησιώτικου λαού, και αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε περισσότερο από όσο μπορούμε να αλλάξουμε τη Μάγχη».

Η Βρετανία, υπογράμμισε ο Κάμερον, παραμένει «ανεξάρτητή και ανοικτή», επισημαίνοντας ότι θεωρεί ρεαλιστική και πρόσφορη την επαναδιαπράγματευση της σχέσης με τις Βρυξέλλες, με επίγνωση της πρόκλησης που παρουσιάζει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Έπειτα, όπως επανέλαβε αρκετές φορές, «ο λαός της Βρετανίας θα έχει το λόγο», καθώς μόνο τότε θα μπορεί να κρίνει ουσιαστικά το εάν η Βρετανία θα είναι μέλος της ΕΕ ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, έξοδος από την ΕΕ «θα είναι εισιτήριο χωρίς επιστροφή», λέγοντας πως η ίδια η κυβέρνηση προτιμά η Ευρώπη να πετύχει και η Βρετανία να μείνει εντός.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook