Τον Οκτώβριο του 2013 θα έχει περατωθεί η παραχώρηση του 51% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες, ενώ στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του 2014, επισήμανε ο πρόεδρος του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Δεν ιδιωτικοποιείται το νερό, ούτε τα δίκτυα» απάντησε στις έντονες και σοβαρές ενστάσεις της Αντιπολίτευσης.

Ακόμη, οι επικεφαλής του Ταμείου δεσμεύθηκαν για επίσπευση του έργου του, καθώς όπως είπαν η μέχρι τώρα πορεία των αποκρατικοποιήσεων δεν ικανοποιεί την τρόικα.

Αντιδράσεις στην «ιδιωτικοποίηση των υδάτων»

Ο κ. Αθανασόπουλος, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Εμίρη, αντιμετώπισαν την εναντίωση της αξιωματικής, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην «ιδιωτικοποίηση των υδάτων της Θεσσαλονίκης» και κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων και παρατηρήσεων που αφορούσαν την αποκρατικοποίηση του 74% της ΕΥΑΘ, που έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Απέναντι στην επίκληση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσεων του ΟΗΕ για το καθολικό δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στην ύδρευση, αλλά και των τετελεσμένων από την ιδιωτικοποίηση του νερού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι δύο προσκεκλημένοι της Επιτροπής Οικονομικών, υπογράμμισαν πως «δεν παραχωρείται το νερό, ούτε τα βαριά δίκτυα μεταφοράς. Δεν παραχωρούνται τα πάγια, αλλά παραμένουν στην ΕΥΑΘ Παγίων».

Σε παρατήρηση ωστόσο, της Νάντιας Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), πως «την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσαμε στη Βουλή την συγχώνευση της ΕΥΑΘ Α.Ε. με την ΕΥΑΘ Παγίων», ο κ. Εμίρης δήλωσε άγνοια.

«Γνωρίζουμε πως η ΕΥΑΘ Α.Ε. και η ΕΥΑΘ Παγίων, παραμένουν δύο ξεχωριστά νομικά πρόσωπα. Δεν συγχωνεύονται» ανέφερε.

Σε ερωτήσεις σχετικά με το τίμημα της πώλησης της ΕΥΑΘ και τις πληροφορίες περί πώλησής της αντί 80-100 εκατ. ευρώ, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε πως οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έκριναν προσφορότερη την ιδιωτικοποίηση του 51%, και να δοθεί το υπόλοιπο 23% που κατέχει το Ταμείο, για ιδιωτικοποίηση μελλοντικά, υπό προσφορότερους όρους.

«Δεν πρόκειται εμείς να πουλήσουμε κανένα περιουσιακό στοιχείο της χώρας, εάν το τίμημα δεν είναι μεγαλύτερο από την προσωρινή αξία όλων των μελλοντικών εισροών. Με προϋπόθεση όμως ότι ο επενδυτής δεν θα αναλάμβανε καμία υποχρέωση να συντηρεί το δίκτυο» ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η διαπραγμάτευση που θα υπάρξει με τον μελλοντικό επενδυτή: «Εμείς θα διαπραγματευτούμε την τιμολογιακή πολιτική και θα κοιτάξουμε να ορίσουμε την απόδοση των κεφαλαίων του, ώστε να κρατά το δίκτυο σε μια καλή κατάσταση» ανέφερε ο Ν.Εμίρης.

Σημειώνεται δε, πως από την παρουσίαση των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, προκύπτει ότι το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ, παρουσιάζει απώλειες ύψους 26%.

«Για την πρώτη 5ετία, θα είναι ευκρινές το ύψος των επενδύσεων που θα αναλάβει ο παραχωρησιούχος, οι οποίες θα είναι και δεσμευτικές – καθώς και η τιμολογιακή πολιτική. Από κει και πέρα, θα υπάρχει ένας ευκρινής και ξεκάθαρος μηχανισμός για την τιμή του νερού, για τις επενδύσεις που θα κληθεί να κάνει ο παραχωρησιούχος, και για την απόδοση που θα πρέπει να παίρνει» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή της εταιρείας θα προσδιοριστεί και από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ η τελική σύμβαση θα περάσει και πάλι από τη Βουλή.

Ενστάσεις διατύπωσε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή για τα ύδατα και πως «υπάρχουν βασικές αντιρρήσεις και για τα θέματα διαχείρισης, καθώς στην Ευρώπη έχουμε πάλι μία στροφή πολιτικής: Στη Γαλλία π.χ., τον κύριο λόγο στη διαχείριση έχουν οι δήμοι».

«Καθήκοντα Ρυθμιστικής Αρχής θα ασκεί η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Καταλαβαίνουμε πως υπάρχει κάποια υπουργική απόφαση που θα ρυθμίσει τα επόμενα βήματα» απάντησε ο Νίκος Εμίρης.

«Η ΕΥΑΘ, παρότι κερδοφόρα, ιδιωτικοποιείται επειδή το θέλει η Τρόικα – και κάποιοι χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα» σχολίασε σχετικά η Λίτσα Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Να μας δοθούν τα Πρακτικά των συνεδριάσεων. Είμαι περίεργος να δω, εάν ο κ. Καλλιπολίτης της ΔΗΜΑΡ στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ψήφισε υπέρ της παραχώρησης» ανέφερε επίσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.

«Το νερό και σήμερα δεν είναι δωρεάν. Αφού είναι κερδοφόρα η ΕΥΑΘ, το νερό πωλείται – εκτός και αν αμφισβητείται και αυτό, οπότε γυρνάμε στη Βόρειο Κορέα» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).

Παράλληλα, ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε «να διευκρινιστούν οι επενδυτικές υποχρεώσεις, καθώς το τίμημα δεν θα είναι ποτέ αρκετό αν φτιάξεις ιδιωτικό μονοπώλιο».

«Το τίμημα της ιδιωτικοποίησης, θα είναι πάντα χαμηλότερο από την πραγματική αξία» εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αντιμετωπίζοντας το νερό ως «κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων εργασίας και ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων – εκτίμησε ο βουλευτής.

«Η τρικομματική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, θέλει τους όρους των αποκρατικοποιήσεων με όρους διαφάνειας. Και η σημερινή πρώτη παρουσία των μελών του ταμείου για την πρώτη εταιρεία, αποτελεί μιαν έμπρακτη απόδειξη πως κάναμε πολύ σωστή επιλογή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ).

«Μια που η κυρία Βαλαβάνη έθεσε κάποια θέματα για τη Χιλή, να δούμε τι συμβαίνει στην Αργεντινή και τη Βενεζουέλα. Το πώς διαχειρίζεται ο κ. Ομπάμα και οι ΗΠΑ τα νερά» σχολίασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ).

Η Χρυσή Αυγή δεν έλαβε μέρος στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Η τρόικα δυσαρεστημένη με το ΤΑΙΠΕΔ

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τ.Αθανασόπουλος, περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο στο έργο του, δεσμεύθηκε για επιτάχυνση διαδικασιών αναγνωρίζοντας ότι η αργή πορεία έχει δυσαρεστήσει την τρόικα.

«Από την ημέρα που συστάθηκε το Ταμείο και μέχρι σήμερα, αντιμετώπισε πολύ μεγάλες αντιξοότητες, γιατί έχουμε πάνω από 100.000 ακίνητα βεβαρημένα από χίλια δύο προβλήματα. Δεν είναι εύκολο να το ξεκαθαρίσει κανείς. Εταιρείες όπως η ΕΑΣ είναι μικρές «Ολυμπιακές» – και είναι πάρα πολύ δύσκολο να δούμε ποια στοιχεία τους έχουν αξία και ποια όχι. Κι αυτό, γιατί το κράτος συνηθίζει να μην αφήνει να πεθαίνουν τμήματα που δεν έχουν αξία, με συνέπεια να βαρύνει το κόστος την Πολιτεία» ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος και συνέχισε:

«Η πορεία του Ταμείου έχει δυσαρεστήσει τους ξένους […] Οι ξένοι έχουν δίκιο – αλλά το Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί, και θα σας δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματα. Φέτος θα ξεκινήσουμε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχουμε στα χαρτοφυλάκιά μας, με στόχο στο τέλος του 2014 να έχουμε ολοκληρώσει το έργο, εκτός της ακίνητης περιουσίας που θα πάρει πάρα πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί».


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook