Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου.

Οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τη συνάντηση, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφεραν δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις στα αιτήματά τους.


Αντίθετα, ο υπουργός είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σημειώνοντας πως σταθερά καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ενδεικτικά ανέφερε πως για πρώτη φορά η επιστροφή του 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, αντί για τον Ιούλιο, πρόκειται να δοθεί τον Φεβρουάριο.


«Η φωτιά άναψε» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «καμία μορφή αγώνα δεν αποκλείεται».


«Ο κ. υπουργός δεν απάντησε τίποτα συγκεκριμένο, λέγοντας ότι πολλά από τα αιτήματά μας είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Όμως, εμείς έχουμε μάνα και πατέρα αυτό το υπουργείο» είπε ο κ. Μπούτας και προσέθεσε ότι τα αποτέλεσμα της συνάντησης θα συζητηθούν με τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και θα αποφασισθεί η εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους.


Όπως είναι γνωστό, η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε την Κυριακή, με παρατάξεις τρακτέρ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες χωριών.


Σύμφωνα και με το υπόμνημα που παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των αιτημάτων τους είναι να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι, να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος, να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος, να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.


Επίσης, ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.

paseges.gr