Αύξηση, παρά την οικονομική συγκυρία, σημείωσαν τo 2012 οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες Visa στα σημεία πώλησης κατά 14% ενώ η σχετική δαπάνη έφτασε τα 921 εκατ. ευρώ. Η αγορά των προπληρωμένων καρτών κατέγραψε επίσης άνοδο με το συνολικό αριθμό καρτών να αυξάνεται κατά 17% και τη δαπάνη στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε 158 εκατ. ευρώ (αύξηση 2%).

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, στη διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για την Ευρώπη και την Ελλάδα είπε, ότι η σταθερή πορεία των χρεωστικών καρτών και η ανοδική τάση των προπληρωμένων δείχνουν, ότι οι Έλληνες καταναλωτές αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την ευκολία και την ασφάλεια που προσφέρουν οι κάρτες πληρωμών, τόσο στη διαδικασία της αγοράς, που γίνεται πιο γρήγορη και άνετη, όσο και στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των οικονομικών τους. Προτεραιότητα της Visa Europe για την ελληνική αγορά παραμένει η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών ακόμα και για συναλλαγές χαμηλής αξίας, αλλά και ως ένα σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Για το 2013 αναμένουμε τη διάθεση στην ελληνική αγορά υπηρεσιών ανέπαφων πληρωμών και πληρωμών μέσω φορητών συσκευών, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών έναντι των μετρητών, είπε ο κ. Καμπανόπουλος.

Ο συνολικός αριθμός καρτών Visa (πιστωτικές, χρεωστικές, εταιρικές, προπληρωμένες) στην ελληνική αγορά μειώθηκε το 2012 κατά 6%.

Η αγορά των πιστωτικών καρτών ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο από την κρίση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στο συνολικό αριθμό καρτών (-22%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη με πιστωτικές κάρτες στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 15%.

Ο συνολικός αριθμός των εταιρικών καρτών μειώθηκε κατά 7%, όπως και η δαπάνη στα σημεία πώλησης, φτάνοντας τα 240 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ.Καμπανόπουλος, η εκρηκτική άνοδος χρήσης φορητών συσκευών τα τελευταία χρόνια φέρνει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο πληρωμών και παρουσίασε την νέα υπηρεσία πληρωμών, το πρώτο ψηφιακό πορτοφόλι «V. By Visa», που αναμένεται να έρθει και στην χώρα μέχρι το 2015.

Το V.me της Visa προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις online συναλλαγές τους με ένα μόλις κλικ, αφού κάνουν login από το internet browser του κινητού, του tablet, του PC ή του φορητού υπολογιστή τους, χρησιμοποιώντας κάρτες από διαφορετικούς παρόχους. Το V.me είναι εξαιρετικά ασφαλές, καθώς προστατεύει τα στοιχεία των καρτών από τον online έμπορο και υποστηρίζεται από πολλά επίπεδα τεχνολογιών ασφάλειας της Visa. Το V.me θα συνεχίσει να εξελίσσεται προκειμένου να ενσωματώσει και άλλες τεχνολογίες πληρωμών της Visa, όπως ανέπαφες πληρωμές στα σημεία πώλησης και person-to-person πληρωμές.

Μέχρι το 2020, το ένα τρίτο όλων των ευρωπαίων καταναλωτών, θα χρησιμοποιεί το ψηφιακό πορτοφόλι «V.me», είπε ο κ. Καμπανόπουλος.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook