Νέο ιστορικό ρεκόρ, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προβλέπει, για τη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, κατά το 2013, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ, Αλκ. Καλαμπόκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προσδοκώμενη αύξηση ίσως και να εκπεφραστεί με διψήφιο ποσοστό.

«Η πρόβλεψη για την πορεία των εξαγωγών φέτος είναι ότι θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 4% – 5%, σε σχέση με το 2012. Δεν αποκλείεται, όμως, όπως και πέρσι, να διαψευστούμε και τελικώς να έχουμε διπλασιασμό του ποσοστού της πρόβλεψης», τόνισε ο κ. Καλαμπόκης, θυμίζοντας πως τη χρονιά που έκλεισε πριν από ένα μήνα η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 24,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 10% χωρίς, μάλιστα, στο ποσοστό αυτό να συνυπολογίζονται τα πετρελαιοειδή.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕ που βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να παρουσιάσει το πρόγραμμα προώθησης και προβολής του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, έκανε λόγο και για ραγδαία μείωση των εισαγωγών, γεγονός που συνδυαστικά έχει προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

«Φέτος (σ.σ. εννοεί το 2012) για κάθε ένα προϊόν που πουλάμε στο εξωτερικό, εισάγουμε κάτι λιγότερο από 1,8 προϊόντα, όταν πριν από λίγα χρόνια η σχέση ήταν 1 προς 4 ή 1 προς 5 σε βάρος της ελληνικής παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαμπόκης, προσθέτοντας πως κάθε επιπλέον πώληση στο εξωτερικό δημιουργεί προϋποθέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης στο εσωτερικό.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του ΟΠΕ, ο επικεφαλής του Οργανισμού επισήμανε ότι το 2012 είχε θετικό ισολογισμό, ενώ παράλληλα μείωσε τις υποχρεώσεις του από τα 9 εκατ. ευρώ, στα 3,5 εκατ. ευρώ και τις λειτουργικές του δαπάνες κατά 50%, παρά το γεγονός ότι η κρατική συνδρομή μειώθηκε.

imerisia.gr/Λεωνίδας Λιάμης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook