Η Γαλλίδα, Φλοράνς Κασέ, που είχε καταδικαστεί το 2007 στο Μεξικό σε 60 χρόνια κάθειρξη για απαγωγή, απελευθερώθηκε κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της στη διαδικασία σύλληψης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, «χαιρέτισε» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού, μιλώντας για το τέλος μιας «ιδιαίτερα επώδυνης περιόδου». Σε σχετική δήλωσή του, ο Ολάντ, ευχαρίστησε όλους εκείνους οι οποίοι, στο Μεξικό και στη Γαλλία, δεσμεύονται για την αλήθεια και την επικράτηση της δικαιοσύνης.

\"\"

Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανέφερε ότι είναι «πολύ συγκινημένος και χαρούμενος» με την ανακοίνωση της απελευθέρωσης της Κασέ, με την οποία συνομίλησε τηλεφωνικά, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του πρώην επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Η 37χρονη Γαλλίδα συνελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου του 2005 μαζί με τον τότε σύντροφό της, Ισραέλ Βαγιάρτα, ο οποίος κατηγορείται ότι ως αρχηγός της συμμορίας των «Los Zodiacos» είχε κάνει πλήθος απαγωγών και μία δολοφονία. Μια ημέρα μετά, η μεξικανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη σκηνοθετημένη σύλληψη της Γαλλίδας και του συντρόφου της και την παράλληλη απελευθέρωση τριών από τους ομήρους. Η αστυνομία την υποχρέωσε τότε να συμμετάσχει σε μια σκηνοθετημένη σκηνή όπως αποδείχθηκε αργότερα.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Μεξικού το 2011. «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι μεταξύ της Γαλλίας και του Μεξικού έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις», είπε σε τηλεοπτική του δήλωση ο Φρανσουά Ολάντ, μετά την δικαστική απόφαση απελευθέρωσης της Κασέ.

zougla.gr/Μάριος Μπουμπής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook