Με τα βλέμματα όλων των Ευρωπαίων ηγετών στο Νταβός πάνω του, έπειτα από την προαναγγελία δημοψηφίσματος για την ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επικέντρωσε την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρώπη: «Πολιτική ένωση δεν γίνεται με ένα κοστούμι για όλους» είπε, υποστηρίζοντας την απόφασή του να επιδιώξει αλλαγή στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ένωση, την οποία και θα ακολουθήσει δημοψήφισμα «μένουμε ή φεύγουμε».

Η ομιλία του Κάμερον τη Δευτέρα είχε βρει τουλάχιστον «χλιαρή» υποδοχή από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είχαν εμφανιστεί μεν ανοικτές σε συζήτηση (όπως ανέφερε, ενδεικτικά, η Άνγκελα Μέρκελ) αν και όλες, σε διαφορετικούς τόνους, επέκριναν ως λανθασμένη την απόφαση του Λονδίνου να επιζητήσει αλλαγή των κανονισμών που ισχύουν για όλους -όπως ανέφερε μέχρι και η Σουηδία.  

Τα πυρά δεν έλειψαν ούτε από το εσωτερικό της Βρετανίας. Αντίθετος ήταν ο ηγέτης των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων Δημοκρατών και αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, που μίλησε για κινήσεις ενάντια στο εθνικό συμφέρον που υπονομεύουν την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, όπως και ο ηγέτης των Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ.

Την ομιλία του Κάμερον λοιπόν στο Νταβός επισκίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα: «Οι χώρες στην Ευρώπη έχουν την ιστορία τους, τις παραδόσεις τους, τους θεσμούς τους, θέλουν την κυριαρχία τους και να κάνουν τις δικές τους επιλογές» είπε, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια να χωρέσουν όλοι στο ίδιο κοστούμι μίας κεντρικής πολιτικής ένωσης θα ήταν μεγάλο λάθος, στο οποίο δεν θα συμμετέχει η Βρετανία».

Η Βρετανία, συνέχισε, «είναι μείζων παίκτης σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής δράσης, όντας πιο ανταγωνιστική, πολεμώντας την τρομοκρατία, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή». «Τέτοια πολιτική δράση χρειαζόμαστε» είπε την Πέμπτη, για να προσθέσει: «Μία κεντρική πολιτική ένωση, όμως; Όχι, όχι για μένα, όχι για τη Βρετανία».

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε ότι η Βρετανία «είναι μία κάπως απρόθυμη νύφη» εδώ και 40 χρόνια στους κόλπους της ΕΕ, αλλά έχει ανάγκη την ΕΕ όπως ακριβώς η Ένωση έχει ανάγκη τη Βρετανία.

Ο Αλ.Στουμπ δήλωσε ότι η ομιλία του Ντ.Κάμερον «αποσαφηνίζει τη συζήτηση» και χαρακτήρισε «θαρραλέα» την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook