Ήρε και επισήμως το Πεντάγωνο απαγόρευση να υπηρετούν οι γυναίκες σε μικρές μάχιμες μονάδες, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. Την απόφαση στηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κανονισμός του 1994, τον οποίο καταργεί το Πεντάγωνο, όριζε ότι οι γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν το 15% του στρατού, δεν θα πρέπει να υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες, κυρίως στο πεζικό και στις μηχανοκίνητες μονάδες.

Το Πεντάγωνο αναγνώρισε, έτσι, την πραγματικότητα των σύγχρονων συγκρούσεων όπου δεν υπάρχει πραγματική γραμμή μετώπου.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως το Πεντάγωνο εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η ετοιμότητα της ομάδας, η συνοχή της, ενώ θα τονωθεί το ηθικό των στρατιωτών και θα προωθηθούν οι καλύτεροι και πιο ικανοί.

Την απόφαση του Πενταγώνου στήριξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «πολύ ικανοποιημένος» από την απόφαση και «στηρίζει πλήρως αυτή την προσπάθεια να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες».

Η αλλαγή δεν αναμένεται να γίνει αυτόματα: Ο στρατός Ξηράς, οι Πεζοναύτες, το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία, θα έχουν περιθώριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 για να προτείνουν τις εξαιρέσεις από το νέο κανονισμό που επιτρέπει στις γυναίκες να υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook