Με το βλέμμα στο Ιράν και στα καυτά σημεία της Μέσης Ανατολής, αλλά περισσότερο –και κάπως ασυνήθιστα σε σχέση με τους προκατόχους του– στην οικονομική πολιτική, κατέθεσε ο Τζον Κέρι, η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα για το υπουργείο Εξωτερικών. Η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει χωρίς δυσκολία τον διορισμό του.

«Περισσότερο από ποτέ η εξωτερική πολιτική είναι οικονομική πολιτική», τόνισε και διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν τα του (οικονομικού) οίκου τους για να μπορέσουν να ηγηθούν παγκόσμια.

«Ο σημερινός κόσμος είναι πλέον πιο περίπλοκος από ό,τι γνωρίζαμε. Από την ανάδυση της Κίνας στην Αραβική Άνοιξη βλέπουμε στενά δεμένα οικονομικά, περιβαλλοντικά και δημογραφικά ζητήματα», επισήμανε δίνοντας ένα γενικό πλαίσιο .

Για το ζήτημα του Ιράν, ο Κέρι υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποτρέψουν τις φιλοδοξίες της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε ότι «η αποτροπή δεν είναι επιλογή». Χρειάζεται πολιτική πρόληψης, προσθέτει: «ο χρόνος κυλά στις προσπάθειες μας να διασφαλίσουμε τη συμμόρφωση του Ιράν».

Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι «απόλυτα δεσμευμένος» στην τήρηση των κυρώσεων που έχουν αποφασίσει οι ΗΠΑ κατά του Ιράν αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρχει πρόοδος με την Τεχεράνη και στο διπλωματικό μέτωπο.

Παρότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει την διεξαγωγή μίας επιθετικής επιχείρησης για τον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος (με ή χωρίς το Ισραήλ που επίσης δεν αποκλείει κάτι τέτοιο, ακόμα και σαν μονομερή ενέργεια), ο Μπαράκ Ομπάμα επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει διπλωματική λύση. Για την ώρα δεν υπάρχει απτή πρόοδος, σε κάθε περίπτωση το 2013 φαίνεται να είναι οριακή χρονιά με δεδομένο ότι η Τεχεράνη είναι, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, πολύ κοντά στην κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.

Για τη Συρία, ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει χάσει πλέον την ιστορική ευκαιρία που είχε να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη Δύση και τώρα είναι αργά για αυτόν. Ο χρόνος του στην ηγεσία του καθεστώτος λιγοστεύει, επισήμανε.

Κινούμενος στη γραμμή του προέδρου Ομπάμα, ο Κέρι εμφανίστηκε βέβαιος ότι ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να εργαστούν για να ξεπεράσουν τις εντάσεις, όπως προσφάτως το ζήτημα με τις υιοθεσίες, και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους σε ζητήματα όπως το ιρανικό, το εμπόριο και τον έλεγχο της διάδοσης των πυρηνικών.

Ο έμπειρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής γερουσιαστής δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και η έγκρισή του είναι σχεδόν βέβαιη• συγκεντρώνει, άλλωστε, θετικά σχόλια και από τις δύο παρατάξεις.

Για τους άλλους δύο υποψηφίους του Ομπάμα για τα σημαντικά πόστα της εθνικής ασφάλειας, τον Τσακ Χέιγκελ για το υπουργείο Άμυνας και τον Τζον Μπρέναν για τη CIA, έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις και πιθανόν θα αντιμετωπίσουν πιεστικές ερωτήσεις από τους γερουσιαστές.

in.gr