Πολιτική πρόσκληση προς τα κεντρώα κόμματα που αναδείχθηκαν στις κάλπες του Ισραήλ για διάλογο πριν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση απευθύνει η Παλαιστινιακή Αρχή, με ζητούμενο να συζητηθούν οι βάσεις πάνω στις οποίες είναι δυνατή η διαπραγμάτευση για τη λύση των δύο κρατών.

Η πρόσκληση απευθύνεται στο κεντρώο κόμμα «Υπάρχει Μέλλον» του 49χρονου Γιαΐρ Λαπίντ, που έκανε την έκπληξη και είναι σήμερα η δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη του Ισραήλ, καθώς και στην νεοϊδρυθείσα κεντρώα παράταξη της Ισραηλινής πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.

Αμφότερες οι παρατάξεις έχουν εντάξει στην ατζέντα τους την αναβίωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή. Εντούτοις, ο Λαπίντ επιθυμεί τη διατήρηση της πλειονότητας των εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη και στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, θέσεις που είναι εκ των προτέρων ασύμβατες με μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Πιστεύουμε ότι οι εκλογές έδωσαν μια νέα ευκαιρία για να εκφραστούν οι Ισραηλινοί» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στη Ραμάλα ο γενικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο.

«Είμαστε διατεθειμένοι να αρχίσουμε ένα διάλογο για το επόμενο στάδιο με τα ισραηλινά κόμματα που είναι έτοιμα γι\’ αυτό» τόνισε.

Μιλώντας εν συνεχεία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αποσαφήνισε πως «απευθύνουμε μία πολιτική πρόσκληση στα ισραηλινά κόμματα, ιδιαίτερα στα νέα μεταξύ αυτών, για να αρχίσουμε έναν διάλογο πριν από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης».

«Ο διάλογος θα έχει ως στόχο να συζητηθούν οι βάσεις πάνω στις οποίες είναι δυνατό να διαπραγματευθούμε και να έχουμε τα αποτελέσματα που ελπίζουμε από τις διαπραγματεύσεις, δηλαδή μια λύση δύο κρατών» επισήμανε.

Πολιτικά αποδυναμωμένος μετά το σοκ που του επιφύλαξαν οι κάλπες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πασχίζει να κρατηθεί στην πρωθυπουργία απλώνοντας το χέρι στο νέο κεντρώο κόμμα «Υπάρχει Μέλλον» που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αναδείχθηκε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη και ρυθμιστής του μετεκλογικού τοπίου.

Οι προβλέψεις που «έβγαζαν» ίσως την πλέον σκληροπυρηνική κυβέρνηση στην ιστορία του Κράτους του Ισραήλ «κατέρρευσαν» (με τις δημοσκοπήσεις για πολλοστή φορά να πέφτουν έξω), δεξιά και κεντροαριστερά βγήκαν ισοδύναμες στις κάλπες με 60 έδρες αμφότερες στην Κνεσέτ, και το Ισραήλ εισέρχεται τώρα σε μακρά διαδικασία λεπτών διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Η απρόσμενη δυναμική των κομμάτων του τόξου της κεντροαριστεράς αποτελεί βαρύ πολιτικό πλήγμα για τον Νετανιάχου, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία από θέση υπεροχής σε κοινή κάθοδο με το υπερεθνικιστικό Ισραέλ-Μπεϊτενού του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν -για να αντιμετωπίσει τελικώς «ψυχρολουσία» στις κάλπες της Τρίτης.

Ο κεντρώος Λαπίντ έκανε τη μεγάλη έκπληξη, προβάλλει πλέον ως ηγέτης της μεσαίας τάξης και επιβάλλεται ως αδιαμφισβήτητος εταίρος σε οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό σχηματιστεί. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στο κόμμα του 11 έως 13 έδρες, αλλά «εκτοξεύτηκε» στις 19.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook