Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να τοποθετήσει την ομοσπονδιακή εισαγγελέα Μέρι Τζο Ουάιτ επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επιλογή αυτή καταδεικνύει ότι η προεδρία έχει την πρόθεση να αναθέσει σε μια σκληρή προσωπικότητα την εποπτεία των συναλλαγών στην Γουόλ Στριτ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Ουάιτ, πρώην εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έγινε γνωστή διώκοντας κατηγορούμενους για τρομοκρατία και διάφορα άλλα εγκλήματα. Θα είναι η τρίτη γυναίκα στη σειρά που αναλαμβάνει την ηγεσία της ισχυρής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Ουάιτ θα διαδεχθεί την Ελίς Ουόλτερ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον Δεκέμβριο, όταν παραιτήθηκε η Μέρι Σαπάιρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ο πρόεδρος Ομπάμα σχεδιάζει να διατηρήσει στην ηγεσία της υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών στον χρηματοοικονομικό τομέα (Consumer Financial Protection Bureau, CFPB) τον Ρίτσαρντ Κόρντρεϊ. H Ομοσπονδιακή υπηρεσία είναι αρμόδια για την επιτήρηση τομέων όπως είναι αυτός των ενυπόθηκων δανείων, καθώς και των δανείων προς φοιτητές.

Στην SEC η Μέρι Τζο Ουάιτ αναμένεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε ο νόμος Ντοντ-Φρανκ (2010) με στόχο να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας στο χρηματιστήριο μετοχών, στη σκιά της κατάρρευσης της Lehman Brothers.


protothema.gr