Γραφειοκρατικά και νομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν το 2013. Το Ταμείο Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν.

Εκ των πλέον σοβαρών ζητημάτων είναι αυτά των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί προς τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ και ΛΑΡΚΟ, καθώς εάν δεν διευθετηθούν  υπάρχει ο κίνδυνος να μετατεθούν χρονικά οι εν λόγω αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν  πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει προτείνει στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τρόπους υπερβάσης των εμποδίων.

Για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, η οποία δρομολογείται έως τα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει επιπροσθέτως να επιλυθούν και περιβαλλοντικές εκκρεμότητες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων εκκρεμεί ακόμη ο προσδιορισμός των προ πώληση παρουσιακών στοιχείων (έχει εγκαταστάσεις στην ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στην Σίνδο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (διαθέτει εννέα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα). Και οι δύο αποκρατικοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο 2013.

Για την αξιοποίηση 37 λιμένων σε όλη την Ελλάδα εκκρεμεί η θέσπιση της ανεξάρτητης Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων που θα εξασφαλίζει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών από τις λιμενικές Αρχές, ενώ για την αξιοποίηση 22 περιφερειακών αερολιμένων θα πρέπει με νόμο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) να μετατραπεί σε Ρυθμιστική Αρχή Αερολιμένων.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος μιλώντας χθες, Πέμπτη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ανέφερε πως μέσα σε πέντε μήνες έχουν αρθεί 58 από τα 86  ρυθμιστικά, τεχνικά και διοικητικά εμπόδια  τα οποία επιβράδυναν την διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και ότι δρομολογείται σε συνεργασία με την Κυβέρνηση η υπέρβαση των υπολοίπων ώστε να προχωρήσουν συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις εντός του 2013.

Παραλλήλως τόνισε πως έχουν αξιολογηθεί από 30 φορείς του Δημοσίου 80.000 ακίνητα και έχει διαπιστωθεί πως το 35% των ακινήτων, ήτοι 28.000 είναι «κατεχόμενα», δηλαδή, υπάρχει χρήση τους από φυσικά ή νομικά πρόσωπα χωρίς την έγκριση του Δημοσίου. Περίπου δε 4% των ακινήτων επιτελούν κοινόχρηστες και κοινωφελείς λειτουργίες. Ο κ. Αθανασόπουλος είπε πως 3.150 ακίνητα έχουν ήδη επιλεγεί προς αξιοποίηση.

Αναφερόμενος στα οφέλη των αποκρατικοποιήσεων είπε ότι τα προσδοκώμενα έσοδα  έχουν προσδιορισθεί και συμφωνηθεί με την τρόικα στα 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020. Πέρα όμως από τα έσοδα αυτά, οι επενδύσεις που θα γίνουν για την αξιοποίηση των έργων από τους επενδυτές, ανεβάζουν το σύνολο των επενδύσεων σε πάνω από 51 δισ. ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook