Μισό μισθό θα λαμβάνουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης στο διάστημα που απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απονομής της κανονικής τους σύνταξης.

Οι χρόνοι αναμονής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ξεπερνούν σήμερα ακόμα και τους δώδεκα μήνες μετά το κύμα μαζικών αποχωρήσεων που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα μέτρα περικοπών στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, νομοσχέδιο το οποίο θα αναρτηθεί την ερχόμενη Δευτέρα για δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι ο εξερχόμενος δημόσιος υπάλληλος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής έναντι της σύνταξής του το 50% του βασικού μισθού και των επιδομάτων που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του.

Η διάταξη αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους, οι οποίοι πολλές φορές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις καθυστερήσεις βάζοντας μέσο, γνωστούς και συγγενείς υπαλλήλους του ΓΛΚ ή ακόμα και βουλευτές.

Από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ότι ο χρόνος αναμονής για την καταβολή συντάξεων ανέρχεται σήμερα σε 2 μήνες για τους ένστολους και 9-10 μήνες για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ.

Οι καθυστερήσεις διευρύνονται καθώς απαιτείται και άγνωστο χρονικό διάστημα για την αποστολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης από τις αρμόδιες διευθύνσεις Διοικητικού – Οικονομικού των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, στη Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αν υπάρχει δε και ζήτημα διαδοχικής ασφάλισης, τότε ο ένας χρόνος αναμονής μοιάζει δεδομένος με την υποβολή της αίτησης.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από 15.298 το 2009 υπερδιπλασιάστηκαν το 2010 και έφτασαν τις 33.928, υποχώρησαν ελαφρά στις 28.480 το 2011 και εκτιμάται ότι υπερέβησαν και πάλι τις 30.000 στη διάρκεια του 2012.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook