Τεράστια φαίνεται πως είναι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Άνθρωποι εκτοπισμένοι ζουν σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ελπίζοντας να περάσουν απέναντι. Σχεδόν ολόκληρα χωριά έχουν μετακινηθεί, ενώ τα τρόφιμα λιγοστεύουν.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις ξένων δημοσιογράφων το καθημερινό γεύμα των εκτοπισμένων είναι ψωμί, ελιές, βούτυρο και μαρμελάδα. Οι πρόχειρες τουαλέτες είναι λιγοστές, ενώ οι σόμπες αερίου που προσφέρουν φως και θερμότητα είναι επικίνδυνες, αφού μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να προκληθεί πυρκαγιά.

 Ζοφερή είναι η εικόνα που περιγράφει ο ΟΗΕ που υπολογίζει πως 2,5 εκατ. Σύροι έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις των ανταρτών και των δυνάμεων του καθεστώτος. Αρκετοί είναι αυτοί που ζουν δίχως ρεύμα και καύσιμα.

 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με τη σειρά τους αναφέρουν πως τα νοσοκομεία στη βόρεια Συρία αποτελούν τη μοναδική αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη στην περιοχή.

Όσο οι σύγκρουση συνεχίζεται η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Μόνο στην Ιορδανία την τελευταία εβδομάδα οι πρόσφυγες από τη Συρία έφτασαν τους 20.000, ενώ πάνω από 600.000 σύροι έχουν μέχρι στιγμής προσφύγει σε γειτονικές χώρες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook