Αύξηση του κόστους χρήματος με αύξηση των επιτοκίων και ανατιμήσεις στις αξίες νομισμάτων προβλέπει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, συνδέοντας τις εξελίξεις αυτές με την υπέρβαση των δημοσιονομικών προβλημάτων στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Σόρος προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος όταν η αμερικανική οικονομία ξεκινήσει να ανακάμπτει τα επιτόκια να κάνουν ένα μεγάλο άλμα. Όπως είπε οι ΗΠΑ πρέπει να επανέλθουν σε βιώσιμη ανάπτυξη προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο χρέους, ενώ σημείωσε η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αγορά αμερικανικού χρέους είναι η πρέπουσα, καθώς δεν αυξάνει το καθαρό ποσό του ληξιπρόθεσμου χρέους.

«Μπορεί να έχει ήδη αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων. Νομίζω πως θα γίνει κυρίως φέτος. Όταν περάσουμε την αβεβαιότητα αναφορικά με τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ και ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις».

Ο Σόρος τάχθηκε κατά της λιτότητας ως τρόπου αντιμετώπισης του υπερβολικού χρέους στις αναπτυγμένες οικονομίες, τονίζοντας πως αν η οικονομία υποχωρεί, τότε το χρέος στην πραγματικότητα αυξάνεται. Προειδοποίησε δε ότι η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη θα μπορούσε να επιδεινωθεί τα επόμενα δυο χρόνια.

Δήλωσε παράλληλα πως θα μπορούσε να υποβόσκει ένας πιθανός πόλεμος νομισμάτων και αναφερόμενος στην Ιαπωνία, επισήμανε πως η χώρα έχει στραφεί πλέον στην μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση, που οδηγεί σε μείωση της αξίας του γεν, ενώ το ευρώ είναι πιθανότερο να ανατιμηθεί αφού η Ευρωζώνη δεν προχωρά σε ποσοτική χαλάρωση.

«Οι Γερμανοί πιστεύουν στη λιτότητα και ο υπόλοιπος κόσμος πιστεύει στην ποσοτική χαλάρωση, ρίχνοντας όλο και περισσότερο χρήμα στην κρίση. Και στην πραγματικότητα αυτό είναι αποτελεσματικό, από την άποψη ότι αποφεύγεται έτσι η ύφεση. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τη Γερμανία σε μια πιθανή ύφεση ή επιβράδυνση», δήλωσε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook