Tο Πανεπιστήμιο των Ορέων, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζει να χτίζει κοινωνικές γέφυρες, να προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, την φτώχεια και την παραβατικότητα, φαινόμενα συγχρονικά της εποχής μας.

Παρεμβαίνει στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση των καιρών μας, αναζητώντας τη γενεσιουργό αιτία των διαλυτικών φαινομένων της κοινωνίας μας, δίδοντας λύσεις και αναδεικνύοντας το νήμα-νόημα των αξιών του ανθρώπινου μόχθου.

Ενισχύει την παραδοσιακή οικονομία με μοντέρνα εργαλεία διαχείρισης και ανάπτυξης οικονομιών μικρής κλίμακας, για την αναστολή της υπερεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και την απεξάρτηση από την οικονομία του δανεισμού και των επιδοτήσεων.

Με τον συνεχή διάλογο για τον συγκερασμό της βιωματικής με την επιστημονική γνώση, παρεμβαίνει στην παιδεία, στην υγεία, τον πολιτισμό και την ευημερία και διδάσκει την παιδεία της ελάχιστης αναγκαίας κατανάλωσης και της αλληλεγγύης.

Με αφετηρία το 2008, οι δράσεις του ΠτΟ συνεχίζονται και για το 2013, με όλες τις εθελοντικές ομάδες έτοιμες κάθε στιγμή, να προσφέρουν το ανιδιοτελές και εθελοντικό τους έργο, δίχως να χρηματοδοτούνται έως και σήμερα, από κανένα ελληνικό ή ευρωπαϊκό πόρο, παρά μόνο από τους ίδιους τους εθελοντές, που το κινούν και το στηρίζουν.

Η πρώτη αποστολή του ΠτΟ για το 2013, θα γίνει στο Δήμο Σητείας, με οδηγό τον καθ. Ιωάννη Παλλήκαρη και τις Πανεπιστημιακές Κλινικές ΠΑΓΝΗ:

 Οφθαλμολογική-ΒΕΜΜΟ,

 Γενικής Ιατρικής,

 Ψυχιατρική,

 Ακτινολογική και σύσσωμη την ομάδα των εθελοντών Ιατρών των Ορέων, οι οποίοι θα επισκεφθούν τα χωριά Λιθίνες, Χανδράς και Ζήρος του Δήμου Σητείας, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στα παιδιά, τους γέροντες και σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη ιατρικής υποστήριξης.

 Συγχρόνως, ο κ. Δημ. Καραγιώργος, επικ. καθ. ΠΤΔΕ του Πανεπ. Κρήτης, οργανώνει δράση Αλληλοδιδασκαλίας, με την υποστήριξη των δασκάλων και των διευθυντών των σχολείων, μεταξύ των μαθητών του Γυμνασίου Χανδρά και του 2ου Γυμνασίου Σητείας.

 Επίσης θα λειτουργήσουν τα Καφενεία των Ορέων, για τις γυναίκες, στο χωριό Ζήρος, στις 17:00, όπου η κ. Αμαλία Φιλλιπάκη, υπ/ντρια του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, η κ. Καίτη Γαρεφαλάκη, συστημική σύμβουλος Ψυχολογίας, η κ. Άννα Τακάκη, συγγραφέας, ποιήτρια και η κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, Πηνελόπη Gandhi, μαζί με τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» – Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Σητείας, θα συζητήσουν με τις γυναίκες τις περιοχής και θα συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν την γλώσσα, την ιστορική συνείδηση, την αξία του χειροποίητου και την πολιτισμική ιδιοπροσωπεία.

 Για τους άνδρες, η συνάντηση θα γίνει στο χωριό Χανδράς, στις 17:00, όπου ο καθ. κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο κ. Δημ. Καραγιώργος, επικ. καθ. του Πανεπ. Κρήτης, και ο κ. Ζαχ. Κυπριωτάκης, καθ. Βοτανολογίας ΤΕΙ, μαζί με τους ντόπιους κατοίκους, θα συζητήσουν για την τοπική οικονομία και τα βότανα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook