Δυσκολεύεστε να κάνετε παιδί; Ίσως θα έπρεπε να αρχίσετε απλάτην κατανάλωση προϊόντων με αντιοξειδωτικά.

Όπως υποστηρίζουν οί επιστήμονες αυτή η κατηγορία ουσιών μπορεί να τετραπλασιάσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε ένα ζευγάρι άτεκνο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Fertility and Sterility ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που έκαναν διατροφή με αντιοξειδωτική δράση πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερα ποσοστά στην κίνηση του σπέρματος, τον όγκο εκσπερμάτωσης και συγκέντρωση σπέρματος από εκείνους που κατανάλωναν δίαιτες βαριές στο κρέας και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά τρόφιμα.Η χρήση των αντιοξειδωτικών βασίζεται στη θεωρία ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA του σπέρματος, που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός εμβρύου.

Η οξειδωτική πίεση μπορεί να προκαλέσει τη ζημία στα σπερματικά κύτταρα. Αυτή η ζημία μπορεί να μειωθεί από τον ίδιο τον οργανισμό χρησιμοποιώντας αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να είναι μέρος της διατροφής μας καθώς επιπροσθέτως μπορούν να χορηγούνται ως συμπλήρωμα. Θεωρείται ότι σε πολλές περιπτώσεις του ανεξήγητου υπογονιμότητας καθώς και σε περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρξει ένα άλλο σπερματικό πρόβλημα, ο άνδρας μπορεί να χορηγήται με αντιοξειδωτικά και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες του να τεκνοποιήσει.

Άλλωστε,Γιατροί επισημαίνουν πως το 80% από αυτούς που έχουν υπογονιμότητα αντιμετωπίζουν οξειδωτικό στρες στο σπέρμα τους κάτι που έχει ως συνέπεια στην αποδυνάμωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες που θέλουν να βελτιώσουν το σπέρμα τους θα πρέπει να τα ξεκινησουν σαν θεραπεια;ΟΧΙ Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα συμπληρώματα διατροφής ως συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο. Τα συμπληρωματικά διατροφής που περιέχουν τις ουσίες αυτές δεν αντικαθιστούν την διατροφή αλλά έχουν σχεδιαστεί για να να ενισχύσουν την “υγεία” του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα, με την ενσωμάτωση αυτών των βασικών αντιοξειδωτικών σε αποτελεσματικές δόσεις.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα, τους ιστούς, σπερματοζωάρια, και σπερματικό πλάσμα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Τα πιο συνηθισμένα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν βιταμίνες Α (β-καροτένιο),C , Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο. Πιστεύεται ότι επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες οι οποίες μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε εκφυλιστικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, η νόσος του Πάρκινσον, και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Παρακάτω είναι μια λίστα με συστατικά που παρέχουν αντιοξειδωτική λειτουργία και τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ανδρική γονιμότητα και στις παραμέτρους σπέρματος οπόιες ελέγχονται σε ένα σπερμοδιάγραμμα.

Βιταμίνη Ε
Βασικό αντιοξειδωτικό το οποίο δρα στις μεμβράνες. Υποστηρίζει την κινητικότητα του σπέρματος, την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, και μειώνει την υπεροξείδωση των λιπιδίων, αυξάνοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα.

Η βιταμίνη C
Προστατεύει το σπέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Συμβάλλει στην ανακύκλωση της βιταμίνη Ε. , εμποδίζει τη μείωση της κινητικότητας του σπέρματος.

L-καρνιτίνη & L-αργινίνη
Αμινοξέα του μεταβολισμού της ενέργειας του σπερματοζωαρίου και προσφέρει αντιοξειδωτική δραστηριότητα. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλές παραμέτρους του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένων τη συγκέντρωση σπέρματος, κινητικότητα και μορφολογία.

Η βιταμίνη Α
Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αντιοξειδωτικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το περιβάλλον και τη γήρανση – και στην πρόληψη κυτταρική βλάβη λόγω της οξείδωσης των ελευθέρων ριζών. Οι μελέτες δείχνουν βιταμίνη Α υποστηρίζει την κινητικότητα του σπέρματος, ιδιαίτερα σε συνεννόηση με τα άλλα συστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σελήνιο
Μειώνει τις οξειδωτικές βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματος και τη συγκέντρωση.

Grapeseed (Εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιού)
Αυτά τα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από ελεύθερες ρίζες / οξειδωτική βλάβη. είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, ένα συστατικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που οι μελέτες δείχνουν να είναι πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά από τη βιταμίνη C και Ε και η βήτα-καροτίνη.

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος αντιοξειδωτικό είναι ένα μέταλλο που παρέχει αντιοξειδωτική λειτουργία. Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην μορφολογία του σπέρματος, κινητικότητα του σπέρματος και τον μεταβολισμό της τεστοστερόνης.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση σε γεννήσεις και στα ποσοστά εγκυμοσύνης με τη χρήση των αντιοξειδωτικοων από τον άνδρα. Περαιτέρω έρευνα συστήνεται για να επιβεβαιώσει αυτά τα συμπεράσματα.

medicaltime.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook