Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου “Footballabout” μίλησε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Πλατανιάς Στέλιος Βαρουξάκης.

Ο κ. Βαρουξάκης ανέφερε ότι η αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα είναι αναγκαία. Αναφορικά με την πορεία της ομάδας του έως τη Super League, τόνισε ότι δεν ήταν θαύμα, αλλά το επιστέγασμα μια πορείας που βασίστηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Αναλυτικά η ομιλία του:

“Η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου από τη Super League Ελλάς, αποτελεί, κατά την προσωπική μου άποψη, μία σημαντική πρωτοβουλία με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων από τον χώρο γενικότερα του αθλητισμού, τα αποτελέσματα της οποίας δύναται να συνδράμουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Προσπάθειες που είναι απολύτως αναγκαίες, καθώς συν τις άλλοις, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το ποδόσφαιρο, όπως έχει ήδη επισημανθεί και κατά το παρελθόν, αλλά και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, είναι εξαιρετικά δημοφιλές με αποτέλεσμα να ασκεί εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και να συγκρίνεται, από πολλούς, ακόμη και με τη θρησκεία σε δημοφιλία.

Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα (διοικητικά, οργανωτικά, οικονομικά, σε θέματα εγκαταστάσεων, αλλά και σε θέματα σχέσεων ομάδων – φιλάθλων) αποτελεί αναγκαίο όρο και προϋπόθεση για την ευημερία του ποδοσφαίρου και ως εκ τούτο, και των ομάδων, σε επαγγελματικό, αλλά και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια, έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων. Μίας ομάδας, η οποία κατά γενική ομολογία, εξέπληξε τους πάντες, ανεβαίνοντας τρεις κατηγορίες σε τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να αγωνίζεται φέτος στη Super League. Έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά, τα Χανιά εκπροσωπούνται στην ανώτατη επαγγελματική κατηγορία ποδοσφαίρου.

Αρκετοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου, δημοσιογράφοι, αλλά και φίλαθλοι μίλησαν τότε για θαύμα.

Δεν ήταν θαύμα, όμως η πορεία του Πλατανιά. Ήταν το επιστέγασμα μιας πορείας, που βασίστηκε σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα και σε σκληρή δουλειά, τα οποία δημιούργησαν τις αναγκαίες εκείνες συνθήκες για να μπορέσει η ομάδα να πρωταγωνιστήσει.

Τα στοιχεία αυτά, που εξακολουθούν να αποτελούν και φέτος βασικά και αναλλοίωτα συστατικά της Π.Α.Ε. Πλατανιάς είναι τα εξής:

– Το εξαιρετικά καλό κλίμα στους κόλπους της ομάδας, η οποία ήταν και παραμένει μια γροθιά, μία οικογένεια.

– Η χρηστή και ορθολογική οικονομική διαχείριση, που επίτρεψε και εξακολουθεί να μας επιτρέπει να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι δεν χρωστάμε σε κανέναν. «Κρεμάμε το καλάθι μας εκεί που φτάνει το χέρι μας», όπως εύστοχα συνηθίζει να λέει ο θυμόσοφος λαός.

– Η ανιδιοτελής προσφορά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και το μεράκι με το οποίο εργάζονται καθημερινά και αγόγγυστα, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα και απόλυτη προτεραιότητα το συμφέρον της ομάδας.

– Η βαθειά γνώση του αντικειμένου καθώς αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου γνωρίζουν εκ των έσω το ποδόσφαιρο, καθώς στην πρώιμη νιότη τους αγωνίστηκαν στην ομάδα του Πλατανιά, αλλά και σε άλλες επί σειρά ετών.

– Η στήριξη του φίλαθλου κοινού, όταν διαπίστωσε ότι η προσπάθεια της Π.Α.Ε. Πλατανιάς είναι σοβαρή, με συγκεκριμένη στόχευση και αποτελεσματικότητα.

Τη φετινή αγωνιστική περίοδο, όπως γνωρίζετε, η ομάδα του Πλατανιά αγωνίζεται στη Super League. Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες. Όπως και οι προκλήσεις.

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μία σειρά από εξαιρετικά δύσκολα ζητήματα, με πρώτο και κύριο το γηπεδικό καθώς ευρύτερα στην πόλη των Χανίων δεν υπήρχε γήπεδο που να πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις της διοργανώτριας Αρχής του πρωταθλήματος.

Για τον λόγο αυτό, η Π.Α.Ε. Πλατανιάς ανέλαβε ταχύτατα μία σειρά από πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, προκειμένου το Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων να εκσυγχρονιστεί και να αποτελέσει όχι απλά ένα ακόμη γήπεδο, αλλά ένα μικρό «στολίδι», μέσα στο οποίο οι φίλαθλοι των Χανίων θα μπορούν να απολαμβάνουν τους αγώνες της ομάδας μας.

Έτσι, η ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του γηπέδου, με την Π.Α.Ε. Πλατανιάς να προσφέρει, ως δωρεά, στον Δήμο Χανίων, ιδιοκτήτη της εγκατάστασης, και ένα εξαιρετικά σεβαστό χρηματικό ποσό, που αντιστοιχούσε, ουσιαστικά, σε συγκεκριμένα εκτελεσθέντα έργα, πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Μία ακόμη μεγάλη πρόκληση αφορούσε τη συγκρότηση του νέου ρόστερ προκειμένου το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας στην ανώτατη κατηγορία, να είναι εκείνο που προσδοκούσαμε όλοι.

Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, για τα ελληνικά, τουλάχιστον δεδομένα.

Όχι ηχηρές μεταγραφές για τα «μάτια του κόσμου», όχι δαπάνες υπεράνω των δυνάμεων μας.

Συγκεκριμένες κινήσεις.

Επιλέγοντας ποδοσφαιριστές όχι μόνο με βάση τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες, αλλά και την ποιότητα του χαρακτήρα τους.

Επιθυμώντας, όπως και έγινε, τη συνέχιση του οικογενειακού κλίματος εντός και εκτός αποδυτηρίων.

Υπήρξαν και άλλες προκλήσεις, τις οποίες κληθήκαμε να φέρουμε σε πέρας.

Δεν θα υποστηρίξω ότι όλα είναι τέλεια. Το αντίθετο.

Υπάρχουν, ακόμη, αδυναμίες. Αδυναμίες κυρίως σε θέματα οργανωτικά καθώς, όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εύκολο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο.

Παρά τις αδυναμίες, ωστόσο, και τις όποιες ελλείψεις, που προσπαθούμε με διαρκή και καθημερινή δουλειά να αντιμετωπίσουμε, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε περήφανοι.

Είμαστε περήφανοι, γιατί η Π.Α.Ε. Πλατανιάς δεν έχει οφειλές προς κεντρική εξουσία, ποδοσφαιριστές, προμηθευτές ή άλλους.

Είμαστε περήφανοι, γιατί σε κάθε εντός έδρας, αγώνα μας, οι φίλαθλοί μας στηρίζουν την ομάδα μας με κόσμιο τρόπο, χωρίς έκτροπα, επεισόδια και ύβρεις.

Είμαστε περήφανοι, γιατί εκπροσωπούμε στην ανώτατη ποδοσφαιρική κατηγορία έναν ολόκληρο Νομό, που ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε εκπροσωπηθεί.

Σας ευχαριστώ.”

Λευτέρης Αντωνακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook