Ένα ακόμη χρυσό στεφάνι (το ένατο απο την εναρξη των ανασκαφών) – μάρτυρα της δισχιλιετούς και πλέον ιστορίας της Θεσσαλονίκης, “ξέθαψαν” οι εργασίες του Μετρό. Το νέο εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε μόλις σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια των τελευταίων (ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες) ανασκαφών στο σταθμό Δημοκρατίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Το χρυσό στεφάνι της σημερινής αποκάλυψης εντοπίστηκε στο εσωτερικό μεγάλου μακεδονικού κιβωτιόσχημου τάφου και βρισκόταν στο κεφάλι ενταφιασμένου νεκρού. Την αποκάλυψη του χρυσού στεφανιού επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Μισαηλίδου η οποία αρνήθηκε παρ\’ όλα αυτά να δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ποιότητα του στεφανιού και την ακριβή του χρονολόγηση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το χρυσό στεφάνι (και η ταφή) ανάγεται στην πρώιμη ελληνιστική εποχή, στα τέλη του τετάρτου – αρχές του 3ου π. Χ αιώνα. Είναι το ένατο χρυσό στεφάνι που αποκαλύπτουν οι ανασκαφές του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές Ιουνίου του 2008, οι ανασκαφές στη διασταύρωση των τροχιογραμμών του Μετρό στο ύψος της Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου έφεραν στο φως οκτώ χρυσά στεφάνια (τέσσερα διπλά πλεγμένα μεταξύ τους) των ελληνιστικών χρόνων, τοποθετημένων κατά πρωτόγνωρο για τους αρχαιολόγους τρόπο σε γυναικεία ταφή – σ΄ έναν από τους 840 τάφους του ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης.

Το νέο χρυσό εύρημα ανασύρθηκε από τον τάφο που βρισκόταν κρυμμένο τα τελευταία… 2.500 χρόνια και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της ΙΣΤ Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να καθαρισθεί και να μελετηθεί.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook