Μια γυναίκα που είχε μια εντυπωσιακή πορεία στον χώρο της αυστραλιανής δημοσιογραφίας, αλλά και που για χρόνια διεξάγει εθελοντικά εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα υγείας και κυρίως του καρκίνου του μαστού και του Αλτσχάϊμερ, ανακηρύχτηκε «Αυστραλή της Χρονιάς» με την ευκαιρία της Ημέρας της Αυστραλίας.

Πρόκειται για την 71χρονη Ίτα Μπάτροζ που έγινε διευθύντρια σύνταξης μεγάλης εφημερίδας, σε ηλικία μόλις 23 ετών και στη συνέχεια ήταν διευθύντρια των μεγαλύτερων περιοδικών της χώρας που έκαναν ρεκόρ κυκλοφορίας.

«Ηλικιωμένος Αυστραλός της Χρονιάς» ανακηρύχτηκε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ίαν Μάντοκ για το έργο του στην φροντίδα των ηλικιωμένων και υπέρ της ειρήνης.

Ο τίτλος του «Νέου Αυστραλού της Χρονιάς» δόθηκε στον πρώην πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, Ακράμ Αζίμ, που έφτασε παιδί στην Αυστραλία το 1999 και τα τελευταία χρόνια παρέχει αφιλοκερδώς υπηρεσίες σε νεαρούς Αβορίγινες. «Τοπικός ήρωας της Αυστραλίας» ανακηρύχτηκε ο Αβορίγινας Σέιν Φίλιπς.

Η ανακοίνωση αυτών που βραβεύτηκαν (επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 2000 υποψήφιους) έγινε από την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην τελική φάση για τον τίτλο του «Αυστραλού της Χρονιάς» είχε προκριθεί και ο ομογενής αρχιφύλακας, Δημήτρης Μπέλλος, ένας από τους 32 υποψηφίους της τελικής φάσης για τον τίτλο του Αυστραλού της Χρονιάς, που πέρσι είχε δοθεί στον ηθοποιό Τζέφρι Ρας.

Ο αρχιφύλακας Δημήτριος Μπέλλος, εκτός των άλλων, είχε συμβάλει καθοριστικά στη σωτηρία συμπολιτών του κατά τις πολύνεκρες πλημμύρες στην Πολιτεία της Κουινσλάνδης όπου και υπηρετεί. Ο «άνθρωπος» πρώτα και αρχιφύλακας μετά, Δημήτρης Μπέλλος, επιλέχθηκε ανάμεσα στους 32 μέσα από την κατηγορία του «Καθημερινού Ήρωα» και αυτό για πολύ συγκεκριμένους και αξιέπαινους λόγους.

Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στο Κουίσλαντ και ενώ έλειπε από το πόστο του σε διακοπές, η υψηλή αίσθηση καθήκοντος οδήγησε τον Δημήτρη στο να σταματήσει άμεσα τις διακοπές του, προκειμένου να βοηθήσει τους συνανθρώπους του που «πνίγονταν» από το μένος των καιρικών συνθηκών.

Έτσι, έτρεξε στις πληγείσες περιοχές, συγκέντρωσε μία ομάδα 400 εθελοντών και χωρίς κανένας να τον υποχρεώσει, χωρίς να του ζητηθεί από την υπηρεσία του, μαζί με την ομάδα των εθελοντών, άρχισε τον καθαρισμό των πληγέντων περιοχών.

Και δεν είναι μόνο αυτή η πτυχή της δράσης του που τον καθιστά έναν «Καθημερινό Ήρωα» με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι το γενικότερο εθελοντικό έργο του Δημήτρη που τον κάνει ίσως από τους πιο αγαπητούς και σεβαστούς αστυνομικούς του σώματος στο Κουίνσλαντ. Ο Δημήτρης είναι αρχιφύλακας στο τμήμα πολυπολιτισμικών σχέσεων της αστυνομίας στην περιοχή της Νότιας Βρισβάνης.

protothema.gr