Ογκώδη πορεία στο κέντρο της Ουάσινγκτον σχεδιάζουν οργανώσεις εναντίον της οπλοκατοχής, μέρος ανάλογων δράσεων σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ με στόχο την πίεση της πολιτικής ηγεσίας σε θαρραλέες κινήσεις για αυστηρότερους περιορισμούς στο πλαίσιο που διέπει την κατοχή όπλων από πολίτες.

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν ως απάντηση σε πορείες του αντίπαλου στρατοπέδου την προηγούμενη εβδομάδα, όταν εκατοντάδες υπέρμαχοι του υφιστάμενου πλαισίου διαδήλωσαν εναντίον των περιορισμών που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση Ομπάμα στον απόηχο της σφαγής στο σχολείο του Νιούταουν.

Οι διαδηλωτές θα μαζευτούν το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ουάσινγκτον) απέναντι από το Καπιτώλιο και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Μνημείο του Ουάσινγκτον. Στη συγκέντρωση σχεδιάζουν να βρεθούν και αρκετοί κάτοικοι του Νιούταουν, το σκηνικό της τελευταίας τυφλής επίθεσης με τραγικό απολογισμό είκοσι νεκρά παιδιά.

Ανάμεσα στις πόλεις όπου σχεδιάζονται ανάλογες πορείες είναι το Σαν Φρανσίσκο και το Ώστιν στο Τέξας.

Το ζήτημα της οπλοκατοχής έχει χάσει ουσιαστικά το «ευνοϊκό καθεστώς» του πολιτικού ταμπού, όπως ήταν παραδοσιακά στις ΗΠΑ, υπό το βάρος του αίματος στα όλο και συχνότερα περιστατικά των τελευταίων μηνών.

Το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αλλά απαγόρευσή της θα χρειαζόταν νέα τροποποίηση (πράγμα σχεδόν αδύνατο, στην παρούσα φάση). Οι προθέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα να μπουν περιορισμοί στο ποιος μπορεί να κατέχει όπλα, τι είδους όπλα θα μπορεί να διαθέτει και πώς θα τα αγοράζει έχουν ενθαρρύνει όσους για χρόνια δυσανασχετούσαν με το αμερικανικό πλαίσιο οπλοκατοχής ενώ έχουν εξοργίσει τους υπέρμαχούς του, με εμπροσθοφυλακή την NRA -το «λόμπι των όπλων».

in.gr