«Οι απειλές για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν λειτουργούν» προειδοποιεί το Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Εμφανίζεται ωστόσο έτοιμος να συζητήσει με τη Βρετανία για αλλαγές στην Ευρώπη, ενώ τονίζει ότι σε μερικά χρόνια -όταν θα υπάρχει σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος- θα γίνει δημοψήφισμα και στη Γερμανία.

Αναφερόμενος πάντως στην πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να θέσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ σε δημοψήφισμα το 2017, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το γνωρίζει κανείς και από την προσωπική του ζωή. Έπειτα από μια σχέση δεκαετιών, στην κρίση να πεις "ή γίνεται όπως θέλω εγώ ή φεύγω", αυτό δεν λειτουργεί».

Επαναλαμβάνει δε ότι η άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε εσωτερική αγορά, ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι επενδυτές να απομακρυνθούν από τη Βρετανία, καθώς θα αποθαρρυνθούν από το ενδεχόμενο εξόδου.

«Δεν θέλω μόνο περισσότερη Ευρώπη, αλλά και καλύτερη Ευρώπη», υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Βεστερβέλε στην συνέντευξή του και ζητεί ο διάλογος να διεξαχθεί σε πνεύμα "φιλοευρωπαϊκό". «Μπορεί κανείς να γκρεμίσει γρήγορα το ευρωπαϊκό σπίτι με τη σκαπάνη της κριτικής. Το πιο δύσκολο όμως είναι να το ξαναχτίσει» δηλώνει.

protothema.gr