Οι εφημερίδες «New York Times» και  «Washington Post» αναφέρονται στην επίσκεψη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, προβάλλοντας θέσεις που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με συντακτικά επιτελεία τους, καθώς και σε επαφές και ομιλίες του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος με την ομιλία του στο Μεταπτυχιακό Κέντρο του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY) ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της επίσκεψής του και αναχωρεί σήμερα από τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ιδιαίτερα τη θέση του για σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης όσον αφορά το χρέος, κάτι που προβάλλεται στο σημερινό δημοσίευμά των «New York Times».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο 38χρονος αριστερός ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της, προτείνει μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους που απειλεί όχι μόνο τη χώρα του, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να δοθεί ώθηση στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης και να αποτραπεί μια βαθύτερη οικονομική δυσπραγία.

«Προτείνουμε ένα συνολικό σχέδιο για μια ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την άποψη ότι ούτε η Γερμανία ούτε οι υποστηρικτές της θέλουν να δουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. «Οι συνεχείς απειλές ότι θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη, είναι μια στρατηγική χωρίς θεμέλια», είπε και ¨πρόσθεσε «είναι απλά ένας τρόπος για να μας εκβιάζουν».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «λένε ότι είμαι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό που νιώθει ως επικίνδυνο είναι η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη. «Οι Έλληνες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα»,  τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι μέρος μιας εκστρατείας για να ενισχύσει την αξιοπιστία του ως πολιτικός, ενώ διατυπώνεται και η άποψη ότι τα κύρια ΜΜΕ στην Ελλάδα ελέγχονται από τις λεγόμενες "ολιγαρχικές οικογένειες" που φοβούνται άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα», δήλωσε στους  «New York Times» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε μάρτυρες μιας ανθρωπιστικής κρίσης», ενώ μίλησε για τους εργαζόμενους που απεργούν, για τις περικοπές μισθών και την ανεργία.

Η εφημερίδα «Washington Post», αναφερόμενη στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, στις συναντήσεις του σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κογκρέσο, καθώς και στην ομιλία του στο «Brookings Institution», ανέφερε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, μίλησε για «καταστροφική πολιτική». Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας οδηγούν στην «ανθρώπινη δυστυχία».

«Είμαστε έτοιμοι για μια μάχη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «στην πολιτική υπάρχουν συμφέροντα που συγκρούονται».

Εν τω μεταξύ, Χρυσαυγίτες σε ομιλία του Τσίπρα στη Νέα Υόρκη Μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία πρόσφατα επιχείρησαν να δημιουργήσουν προβλήματα σε ελληνικούς φοιτητικούς συλλόγους δύο κολεγίων της Νέας Υόρκης, καθώς και σε ομογενειακούς φορείς, παρέστησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, σε κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Μεταπτυχιακού Κέντρου του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), στο Μανχάταν.

Σύμφωνα με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, διέκριναν τουλάχιστον τέσσερις γνωστούς ομογενείς Χρυσαυγίτες, ντυμένους στα μαύρα. Ο ένας εξ αυτών, περίμενε όρθιος σε μια πλευρά του αμφιθεάτρου, μαζί με αρκετά άλλα άτομα, που ήθελαν να υποβάλουν ερωτήσεις στον κ. Τσίπρα. Επειδή όμως ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους οι διοργανωτές της εκδήλωσης είχε ολοκληρωθεί, τόσο ο φερόμενος ως Χρυσαυγίτης, όσον και πολλοί άλλοι, δεν μπόρεσαν τελικά να κάνουν ερώτηση στον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα πάντα με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος της εκδήλωσης, οι Χρυσαυγίτες κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να γίνουν έγκαιρα αντιληπτές οι ύποπτες κινήσεις τους και να ειδοποιηθεί η ασφάλεια του πανεπιστημίου, η οποία τους απομάκρυνε, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα περαιτέρω επεισόδιο.

Στο μεταξύ, σε όλες τις ομιλίες και συνεντεύξεις του κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπως και στην προαναφερθείσα εκδήλωση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη «ναζιστική συμμορία» της Χρυσής Αυγής που απειλεί τον κοινωνικό ιστό της χώρας, όπως τόνισε επανειλημμένα.

protothema.gr