«Υπεργραμματέας» εσόδων καθίσταται στην ουσία ο μόνιμος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής, της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της αύξησης των δημοσίων εσόδων και της πάταξης της διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Για την επίτευξη του στόχου, θα έχει υπό την εποπτεία του το σύνολο σχεδόν της φορολογικής διοίκησης, το ΣΔΟΕ και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις εφορίες. Στα προαπαιτούμενα της καθιέρωσης του θεσμού του μόνιμου γραμματέα περιλαμβάνεται η πλήρης ανεξαρτησία από την πολιτική ηγεσία, έτσι ώστε να μπορεί απελευθερωμένος να επικεντρώνεται στο έργο του χωρίς να επηρεάζεται από τις εναλλαγές στην κυβέρνηση των κομμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το νευραλγικότερο κομμάτι των ελεγκτικού μηχανισμού, που δεν είναι άλλο από το ΣΔΟΕ, περνάει στα χέρια του γραμματέα, ενώ μέχρι σήμερα τον εποπτικό ρόλο τον είχε ο Υπουργός Οικονομικών. Άποψη για τον διορισμό του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ είχε πάντα και ο πρωθυπουργός. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να φέρει εις πέρας την αύξηση των εσόδων, σύμφωνα με τους στόχους, και τους ελέγχους όπως αυτοί καθορίζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, διαφορετικά προβλέπεται η απόλυσή του.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook