Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ενίσχυσε την προστασία της Διώρυγας του Σουέζ, μετά από τις διαδηλώσεις και τις φονικές συγκρούσεις στο Πόρτ Σάιντ και το Σουέζ, δύο πόλεις που βρίσκονται στο βασικό άξονα του διεθνούς εμπορίου.

«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εντείνει τα μέτρα για να διασφαλίσουν τη ναυσιπλοΐα στη Διώρυγα του Σουέζ», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο «την αντιμετώπιση κάθε κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κάθε πράξης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα στη Διώρυγα».

Ο στρατός έλαβε θέσεις σήμερα στο Πορτ Σάιντ, στη βόρεια είσοδο του καναλιού, όπου βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 ατόμων για την εμπλοκή τους στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην πόλη αυτή πέρυσι.

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν για την προστασία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της φυλακής, ενός αντλιοστασίου ύδατος, κτιρίων τραπεζών καθώς και των κτιρίων της διοίκησης της Διώρυγας και του λιμένος, δήλωσαν οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο στρατός έχει επίσης αναπτυχθεί από την Παρασκευή στο Σουέζ, στο νότιο άκρο του καναλιού, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που αντιτίθενται στον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που προκάλεσαν οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες .

Τα δικαιώματα διέλευσης των πλοίων, που ανέρχονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος, είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές ξένου συναλλάγματος της Αιγύπτου.


newsbeast.gr