Ενας πρώην πράκτορας της CIA, ο Τζον Κυριακού, καταδικάστηκε σήμερα σε 30 μήνες φυλάκιση επειδή αποκάλυψε την ταυτότητα ενός μυστικού πράκτορα της υπηρεσίας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η καταδίκη του Κυριακού σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και 27 χρόνια που κάποιος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης για την αποκάλυψη της ταυτότητας ενός μυστικού πράκτορα.

Ο Κυριακού καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάνδρειας, στην πολιτεία Βιρτζίνια, σημείωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρώην πράκτορας είχε παραδεχθεί την ενοχή του τον Οκτώβριο.

Ο Κυριακού, που εργαζόταν για την αμερικανική μυστική υπηρεσία από το 1990 μέχρι το 2004, αποκάλυψε το όνομα του πράκτορα της CIA σε ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε αποστείλει σε δημοσιογράφο το 2008. Ο ίδιος βοήθησε επανειλημμένα δημοσιογράφους παρέχοντας τους πληροφορίες για θέματα όπως η ανάκριση του Αμπού Ζουμπέιντα, μέλους της Αλ Κάιντα, από τη CIA.

Ο γεννημένος στις 9 Αυγούστου του 1964 Τζον Κυριακού είναι ένας πρώην αξιωματούχος, αναλυτής της CIA, πρώην ανώτερος ερευνητής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, πρώην αντιτρομοκρατικός σύμβουλος για το ABC News, blogger που εργάζεται για την Huffington Post και συγγραφέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο επίσημο στέλεχος εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ που επιβεβαιώσετε τη χρήση του εικονικού πνιγμού κρατουμένων της Αλ Κάιντα ως τεχνική ανάκρισης, το οποίο χαρακτήρισε ως βασανιστήρια.

Ο Κυριακού γεννήθηκε στο Σάρον της Πενσυλβανία και μεγάλωσε στο κοντινό Νιού Κάστλ και τα δύο προάστια του Πίτσμπουργκ. Είναι παντρεμένος και έχει πέντε παιδιά.

Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1982 και παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσινγκτον όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο στη σχολή Μεσανατολικών Σπουδών. Στη CIA τον προσέλαβε ένας ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας που τον «ανακάλυψε» σε ένα μεταπτυχιακό σχολείο.

Ο Κυριακού πέρασε τα πρώτα οκτώ χρόνια της καριέρας του ως αναλυτής στη Μέση Ανατολή με ειδίκευση στο Ιράκ. Εμαθε αραβικά και τοποθετήθηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Μπαχρέιν , ως οικονομικός υπάλληλος από την περίοδο 1994-1996.

Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον, και πήγε επέστρεψε στο τμήμα για το Ιράκ μέχρι τη μετάθεσή του στη Διεύθυνση Εργασιών της CIA το 1998.

Εγινε Operations Officer της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και υπηρέτησε στην Αθήνα έως το 2000.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Κυριακού τοποθετήθηκε ως αρχηγός των Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Πακιστάν. Σε αυτή τη θέση, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε οργανώσει μια σειρά επιδρομών που οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων μελών της Αλ Κάιντα.

Τη νύχτα της 28ης Μάρτη, 2002, ο Κυριακού ισχυρίζεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθη ένα κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα, στο Πακιστάν.

Παραιτήθηκε από τη CIA το 2004.

Στη συνέχεια ο Κυριακού εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος στην Deloitte & Touche.

Διατέλεσε σύμβουλος για την τρομοκρατία στο ABC News, από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Μάρτιο του 2009. Μετά την ανάδειξη του γερουσιαστή Τζον Κέρι στην προεδρία της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έγινε ανώτερος ερευνητής της επιτροπής, με επίκεντρο την Μέση Ανατολή, τη διεθνή τρομοκρατία, την πειρατεία, και την καταπολέμηση των ναρκωτικών

Στις 23 του Ιανουαρίου του 2012, ο Κυριακού κατηγορήθηκε ότι αποκάλυπτε συχνά διαβαθμισμένες πληροφορίες σε δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος μιας μυστικής πράκτορα της CIA και πληροφορίες που αποκαλύπτουν το ρόλο ενός άλλου υπαλλήλου της CIA με διαβαθμισμένες δραστηριότητες.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook