Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κατάσταση πρώχευσης, όπως δήλωσε ο  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ έθεσε το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων στις συνολικές αποφάσεις  που θα λάβει το Eurogroup ως προς τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Γιούνκερ, αφού υπενθύμισε ότι επί της αρχής έχει ήδη υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ανέφερε ότι η τελική ρύθμιση του θέματος θα έχει την μορφή «πακέτου», δηλαδή θα συμπεριληφθεί στις συνολικότερες αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup ως προς τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ότι αν αποφασιστεί, στο πλαίσιο αυτού του συνολικού πακέτου, οι όροι δανεισμού προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα να είναι στο μέλλον ευμενέστεροι από πλευράς ύψους επιτοκίων, θα υπάρξει ανάλογη απόφαση για την Ιρλανδία και κατ\’ επέκταση και για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο υιοθέτησης του συνολικού πακέτου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου, λέγοντας  ότι οι διαφορές που υπάρχουν στην παρούσα φάση είναι μικρές.

Τέλος ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι όπως ήταν αναμενόμενο το συμβούλιο ενέκρινε και τυπικά την παροχή και της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από 19 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook