Το Ισραήλ παραβιάζει τους δικούς του κανόνες κάνοντας χρήση φονικής βίας για να διαλύει άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τονίζει σε έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «B\’Tselem».

Ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 56 ανθρώπους από το 2005 σε συγκρούσεις με Παλαιστινίους διαδηλωτές που τούς επιτίθενται με πέτρες, τονίζει η οργάνωση, η οποία κατηγορεί το στρατό για «συστηματική και εκτεταμένη παραβίαση των κανόνων που απαγορεύουν τα αιματηρά αντίποινα σε μη φονικές επιθέσεις». «Οι κανόνες του στρατού ορίζουν σαφώς ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση πραγματικών πυρών εναντίον αυτών που επιτίθενται με πέτρες», τονίζει στην έκθεσή της η οργάνωση.

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δυο Παλαιστινίους στη διάρκεια ταραχών που μπορεί να προαναγγέλλουν μια τρίτη παλαιστινιακή εξέγερση. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν παγώσει από το 2010 ενώ η οργή των Παλαιστινίων αυξάνεται λόγω της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Η Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας (IDF) υποστηρίζει ότι η έκθεση της B\’Tselem «είναι μεροληπτική και βασίζεται σε συμβάντα, τα οποία ή είναι παλιά, ή ερευνώνται ακόμα από τη στρατιωτική αστυνομία». Σύμφωνα με την B\’Tselem, από τους Παλαιστίνιους που έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2005, έξι σκοτώθηκαν από μεταλλικές σφαίρες οι οποίες φέρουν ένα λεπτό περίβλημα από καουτσούκ και δυο από δακρυγόνα.

«Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κάνουν σχεδόν συστηματική χρήση των όπλων αυτών με παράνομο και επικίνδυνο τρόπο και οι αρμόδιες ισραηλινές αρχές δεν κάνουν κάτι για να σταματήσουν τη συμπεριφορά αυτή», τονίζει η οργάνωση σύμφωνα με την οποία οι υπόλοιποι 48 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πραγματικά πυρά.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook