Στους δρόμους έχουν βγει από το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβούν στην ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα.

Όπως μετέδωσε το Mega, τα ΜΑΤ απέτρεψαν το κλείσιμο της ΠΑΘΕ από τα τρακτέρ.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα».

Εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών συναντώνται με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ενώ το αργότερο μέχρι το πρωί της Τρίτης θα έχουν συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την Τετάρτη θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ\’ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος.

Στην Ημαθία οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό και μέχρι την Τετάρτη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα.

Στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση αύριο, Τρίτη από τους αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν «μπλόκο» στο Κάστρο, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.

Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, με πρώτο θέμα τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπουν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τήρηση βιβλίων από τους αγρότες, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται και για το αυξημένο κόστος στα καύσιμα, που έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ στο Μάνεση Αργολίδας, αποφάσίστηκε να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την προσεχή Τετάρτη, με μπλόκα στους δρόμους.

Έτσι την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 13:00, έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα Αργολίδας και εκεί θα καθορίσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.

Να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει διάλογος μεταξύ των αγροτών και του αρμόδιου υπουργείου ζήτησε από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου, όπως είπε, να αναζητηθούν λύσεις σε κάποια από τα αιτήματά τους ώστε να μην μείνουν κλειστοί οι δρόμοι.

«Η χώρα μας αυτή την ώρα δεν σηκώνει τέτοιου είδους εξελίξεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να παγώσει η οικονομία της χώρας σε μια περιοχή με τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, διεμήνυσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν, ούτε υπό την παρούσα συγκυρία είναι εφικτή η φοροαπαλλαγή στα καύσιμα όπως ζητούν οι αγρότες. «Δεν έχουμε ένα συρτάρι γεμάτο λεφτά που να μπορούμε να μοιράζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βαγγέλης Μπούτας, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 τη Δευτέρα τόνισε ότι οι αγρότες ζητούν μέτρα ανακούφισης και προοπτικής.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν κόβεται στα δύο από τα μπλόκα. «Ούτε στο παρελθόν έγινε αυτό. Ακόμα και αν κλείσει ένας κόμβος -που εμείς δεν θα τον κλείσουμε- είναι μια παράκαμψη 5χλμ.» εξήγησε.

Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να βγουν όλοι στο δρόμο. «Οι αγρότες δεν χρειάζονται τίποτε άλλο. Και αν έχουμε μαζί μας συμμάχους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, άνεργους, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει κανένας δρόμος. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν πήραμε κανένα δάνειο. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δάνειο, κανένα χρέος.»

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook