Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, όπου τις τελευταίες τέσσερις ημέρες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην πόλη Πόρτ Σάιντ την Κυριακή, κατά την κηδεία των 33 ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο εξαιτίας συγκρούσεων που ξέσπασαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ομαδικές κακοποιήσεις γυναικών

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, στο περιθώριο της δεύτερης επετείου από την εξέγερση κατά του Μουμπάρακ, τουλάχιστον 19 γυναίκες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ή βιάστηκαν κατά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Σε μια 19χρονη γυναίκα έκοψαν τα γεννητικά της όργανα, καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. \”Οι επιθέσεις ήταν οι μεγαλύτερες από την ημέρα της εξέγερσης\” δήλωσε στο Bloomberg η Ντάλια Αμπντέλ Χαμίντ, ερευνήτρια οργάνωσης που εδρεύει στην Αίγυπτο.

Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κασρ αλ Αΐνι, έπειτα από επίθεση 25 ανδρών, οι οποίοι τη βίασαν την τραυμάτισαν σοβαρά και την εγκατέλειψαν. Ήδη διατάχθηκε έρευνα για το περιστατικό.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ακτιβιστές έχουν συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης για να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά

Μέλη της οργάνωσης που προσπάθησαν να προστατεύσουν γυναίκες, δέχτηκαν επίσης επιθέσεις από ένοπλους με μαχαίρια, μπουκάλια και όπλα. Ένας από αυτούς, μαχαιρώθηκε στο πόδι.

Ομάδες ανδρών, επιτέθηκαν σε γυναίκες προσπαθώντας να τις ξεγυμνώσουν δημόσια και να τις βιάσουν. Αριστερές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από ομάδες ατόμων που αντιτίθενται των διαδηλωτών.

Εξαιτίας της βίας που δε λέει να κοπάσει, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει τις εξουσίας της αστυνομίας στο στρατό. Όπως προβλέπει νομοθετικό διάταγμα, παραχωρείται στον αιγυπτιακό στρατό το δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες και να υποστηρίζει το έργο της αστυνομίας στην αποκατάσταση της τάξης.

Διαβάστε εδώ τη μαρτυρία μιας φεμινίστριας που συμμετείχε στις διαδηλώσεις και κατάφερε να επιβιώσει μετά από ομαδικό βιασμό της.

Ο βασικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο στον οποίο έχει καλέσει ο πρόεδρος Μόρσι

Ο βασικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο στον οποίο κάλεσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι γιατί η πρότασή του δεν ήταν ειλικρινής, ενώ το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει σε μελλοντικές συζητήσεις μόνο αν εκπληρώνονται συγκεκριμένοι όροι.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι η έκκληση του Μόρσι για την πραγματοποίηση σήμερα εθνικού διαλόγου γίνεται \”για τα προσχήματα\” και δεν έχει \”ουσία\”, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

\”Δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν διάλογο χωρίς ουσία\”, υπογράμμισε ο ΕλΜπαραντέι.

\”Είμαστε απολύτως σύμφωνοι στο Μέτωπο. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και όχι τα συμπτώματα. Η λύση δεν είναι θέμα ασφαλείας, αλλά πολιτικό\”, πρόσθεσε μετά το συνέδριο του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας στο οποίο πήραν μέρος επίσης ο πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και ένας από τους υποψήφιους στις περσινές προεδρικές εκλογές, ο Χαμντίν Σαμπάχι.

Ο Μόρσι κάλεσε χθες σε διάλογο τους ηγέτες όλων των αιγυπτιακών κομμάτων με στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης και για να τερματιστούν τα βίαια επεισόδια που έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 47 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες.

Μεταξύ των όρων που θέτει το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας για τη συμμετοχή του σε μελλοντικές συνομιλίες περιλαμβάνεται και η ανάληψη από τον Μόρσι της ευθύνης για την πρόσφατη αιματοχυσία, αλλά και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σύμφωνα με τον Σαμπάχι.

\”Έχουμε δεχθεί τον διάλογο (στο παρελθόν) και πήγαμε στο γραφείο του προέδρου και του μιλήσαμε\”, πρόσθεσε ο ίδιος. \”Δεν αρνούμαστε τον διάλογο, όμως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα είναι επιτυχημένος (…) την ώρα που το αίμα ρέει\”, υπογράμμισε ο Σαμπάχι

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook