Δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζουν με σφοδρά πυρά πυροβολικού την Μιζουράτα, που ελέγχεται από τους αντάρτες, και στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Καντάφι επιτίθενται σε καταστήματα και κατοικίες στο κέντρο της πόλης, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

«Χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, ρουκέτες, όλμους και άλλα όπλα για να πλήξουν σήμερα την πόλη. Ήταν ένας τυφλός και πολύ σφοδρός βομβαρδισμός», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος. «Ο τόπος έχει γίνει αγνώριστος. Δεν μπορώ να περιγράψω την καταστροφή», πρόσθεσε.

«Οι φιλοκανταφικοί στρατιώτες που κατάφεραν να μπουν μέσα στην πόλη μέσω της Οδού της Τρίπολης λεηλατούν τα καταστήματα, ακόμη και σπίτια, και καταστρέφουν τα πάντα», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος. «Βάζουν στόχο τους πάντες, μπαίνουν στα σπίτια πολιτών. Δεν ξέρω τι να πω, ας μας βοηθήσει ο Αλλάχ», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τηλεόραση του BBC, ένας Λίβυος γιατρός δήλωσε πως από τα αεροπορικά πλήγματα του δυτικού συνασπισμού σκοτώθηκαν την Τετάρτη κοντά στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα (ανατολική Λιβύη) επτά άμαχοι, οι περισσότεροι παιδιά, και τραυματίσθηκαν 25.

Ο γιατρός είπε στον ανταποκριτή του BBC πως τον κάλεσαν σ' ένα χωριό σε απόσταση 15 χλμ. από την Μπρέγκα όταν επλήγη από τα αεροπλάνα μια φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων υποστηρικτών του Καντάφι.

Ένα ρυμουλκούμενο όχημα που περιείχε πυρομαχικά εξερράγη ανάμεσα σε δύο κατοικίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν νεαρά κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 12 ως 20 ετών, μετέδωσε σήμερα το BBC. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μάχες διεξάγονται σήμερα κοντά στην Μπρέγκα ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, ενώ η κακοκαιρία δημιουργεί εδώ και πολλές ημέρες εμπόδια στις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού.

Η γραμμή του μετώπου βρισκόταν το πρωί στα περίχωρα της Μπρέγκα, όμως για πρώτη φορά οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στην περιοχή από την Ατζνταμπίγια (σε απόσταση 80 χλμ. από την Μπρέγκα), σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί από ανεξάρτητη πηγή ποιος ελέγχει την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης

Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη είναι έτοιμοι να σεβαστούν μια κατάπαυση του πυρός υπό τον όρο ότι οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι θα διακόψουν την επίθεσή τους εναντίον των πόλεων που κρατούν οι εξεγερμένοι, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού οργάνου των εξεγερμένων Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ.

«Είμαστε έτοιμοι για μια κατάπαυση του πυρός, με τον όρο ότι οι αδελφοί μας στις δυτικές πόλεις θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα και οι (φιλοκανταφικές) δυνάμεις που πολιορκούν τις πόλεις μας θα αποσυρθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη ο Αμπντελτζαλίλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης.

Ο Αμπντελτζαλίλ έκανε δηλώσεις έπειτα από συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, τον Ιορδανό Άμπντελ Ιλάχ Χατίμπ.

ΑΠΕ