Τη μεγαλύτερη αύξησή τους σε μηνιαία βάση κατέγραψαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις αυξήθηκαν 3,5% σε μηνιαία βάση, στα 161,36 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου από τα 155,89 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία εισροή καταθέσεων από τον Ιανουάριο του 2009. Από τον Ιούνιο του 2012, όταν οι καταθέσεις υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους, έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες 11,3 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας στην ελληνική οικονομία καταδεικνύουν και τα στοιχεία για τις καταθέσεις στις τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ελληνικές καταθέσεις αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 6,4 δισ. ευρώ στα 167,8 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ομοιόμορφα για όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Έτσι, οι καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 3,7% στα 1,497 τρισ. ευρώ, οι καταθέσεις στις ισπανικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση 0,2% στα 1,52 τρισ. ευρώ, στην Ιρλανδία υποχώρησαν κατά 1% στα 197 δισ. ευρώ και στην Πορτογαλία οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας σημείωσαν πτώση 1,4% στα 210,4 δισ. ευρώ.

Συρρίκνωση πιστωτικής επέκτασης

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε κατά 4% το Δεκέμβριο, καθώς λόγω της κρίσης έχει μειωθεί η ζήτηση για δάνεια.

Ο ρυθμός μείωσης, ωστόσο, ήταν μικρότερος συγκριτικά με το 4,6% του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις συρρικνώθηκε 4,3% από 5,4% τον Νοέμβριο, ενώ προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε 3,8% από 3,9% ένα μήνα νωρίτερα.in.gr